Lovaggá ütötték Mazsola mamáját

2010.11.05. 13:05
Bródy Vera báb-, díszlet- és jelmeztervező, a Mazsola, a Fából faragott királyfi és a Futrinka utca báblakóinak alkotója november 6-án a Párizsi Magyar Intézetben vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét.
Böbe baba és készítője
Böbe baba és készítője

A Munkácsy- és Jászai-díjas művésznő darabjain generációk nőttek fel Magyarországon: 1964 óta folyamatosan a Bábszínház bel- és külföldi repertoárján szerepel a Fából faragott királyfi, 1961 óta játsszák a Misi mókus vándorútont, 1978 óta a Diótörőt. Legnépszerűbb itthon a televíziós bábjáték szereplőinek megalkotása miatt lett, a külföldi kritikák a színház négy kontinenst átfogó vendégjátékai alkalmából méltatták.

Bródy Vera 1968-óta él Párizsban, ahol grafikákat, bábokat, könyvillusztrációkat készít, de gimnáziumi csoportjával bábelőadásokat is létrehozott. Kapcsolata azonban nem szakadt meg a Bábszínházzal. Rendezőként is nagy sikerrel újította fel 2001-ben az Állami Bábszínház híres előadását – amely annak idején az Avignoni Színházi Fesztivál közönségét is elbűvölte –, a Háry Jánost. Az előadás bemutatóját az együttes Párizsban tartotta a MagyArt kulturális évadon.