Rekordáron kelt el egy lomtalanításkor talált kínai váza

2010.11.12. 12:22
Pörög a kínai műkincsek globális piaca, csütörtökön egy kis londoni aukciósház árverésén döntötték meg az eddigi világrekordot.

Soha annyit még nem ajánlottak műtárgyárverésen antik kínai műkincsért, mint a nem túl nagy nevű Bainbridges aukciósház csütörtöki árverésén elkelt vázáért.

Egy testvérpár a szüleik londoni házában talált rá lomtalanításkor az aukcióra felkínált, körülbelül 40 centiméter magas, áttört mintázatú, kék hasú, sárga nyakú, halas és virágos motívumokkal gazdagon díszített vázára.

A 800 000 és 1,2 millió font közötti leütési árra számító kikiáltóknak és a gyönyörű váza kissé fogalmatlan tulajdonosainak igencsak bennszakadt a lélegzete, ahogy a 18. századi míves porcelánért folytatott licit elszabadult a kis külvárosi aukción.

A tárgyat megszerezni akaró műgyűjtők nem kímélték egymást: fél óráig tartó, viharos egymásra ígérés után, világrekord áron, bruttó 53,1 millió fonton - körülbelül 17,2 milliárd forinton - zárták le az aukciót. Kilencen küzdöttek a vázáért: a teremben hat, telefonon még három másik műgyűjtő licitált, írja a The Telegraph.

Lomtalanításkor találták (Klikk a nagyításhoz)
Lomtalanításkor találták (Klikk a nagyításhoz)

A licit nyertese egy kínai férfi lett, aki a hírek szerint egy pekingi gyűjtő ügynöke volt. A férfi nem nyilatkozott az árverés lezárulta után.

Azt, hogy a Csing-dinasztia idejéből, közelebbről az 1740-es évekből származó kínai műkincs hogy került Angliába, nem egészen világos. A Csien-lung (Qianlong) császár nevéhez köthető váza feltehetően az uralkodói család tulajdonában volt, és vélhetően a második ópiumháború idején, 1860-ban, a palota ostromakor vitték ki az országból. Az aukcióra bocsájtó család birtokába 1930-as években került.

Szakértők szerint ez az árverés is újabb bizonyítéka a kínai vásárlók növekvő befolyásának a globális műkincspiacon, elsősorban ami az Ázsiából származó kincseket illeti. Csütörtökön ugyancsak magas áron, 2,7 millió fontért (883 millió forintot meghaladó összegért) kelt el egy ugyancsak Csien-lung kínai császárhoz köthető pecsét a Bonhams aukciósház árverésén Londonban, a jade pecsét is kínai gyűjtőhöz kerül. A Sotheby's aukciósház októberben egy Csing-dinasztia korából származó vázát adott el 32,4 millió dollárért (6,6 milliárd forint). Az árverési ház ázsiai aukciósorozata - amelyen műkincsek mellett ékszereket, borokat és órákat kínáltak Hongkongban - összesen 400 millió dolláros (81,25 milliárd forint) bevételt hozott.

Az eddigi rekortartó: a Di Zhu Ming-tekercs
Az eddigi rekortartó: a Di Zhu Ming-tekercs

A most eladott váza rekordot döntött a kínaiműkincs-árverések eddigi történetében. A csúcsot tegnapig egy Pekingben eladott, 15 méter hosszú Szong-dinasztiabeli kézírásos tekercs tartotta: a 11. századból származó kínai kalligráfia 436,8 millió jüanért (átszámítva 40,9 millió fontért, azaz 13,7 milliárd forintért) cserélt gazdát idén júniusban, a Poly International Auction Co. árverésén, noha több szakértő is megkérdőjelezte az árverés előtt és után is eredetiségét.