Tiltakoznak a pétervári fallosz díjazása miatt

2011.04.12. 21:47

Alekszandr Avgyejev kulturális miniszter lemondását követeli az orosz Társadalmi Kamara. A politikus azzal vívta ki a szervezet harcias rosszallását, hogy a Vojna (Háború) művészcsoport hasábjainkon is bemutatott szentpétervári falloszának ítélte az Innováció kortárs művészeti állami díjat vizuális művészet kategóriában.

Olga Kosztyina, a kamara tagja szerint megengedhetetlen, hogy az állam pénzzel jutalmazzon ilyen projekteket. A művészcsoportot egyébként februárban kiiktatták a díj jelöltjei közül, de később visszakerültek.

A hatalmas falloszt tavaly június 14-én festették fel a Lityejnij hídra, amelynek felemelésekor értelemszerűen fel is ágaskodott, szemben a belügyminisztérium városi épületével. A híd felét teljes hosszúságában és szélességében betöltő, fehér hímvessző-ábrázolás címe ez volt: "Hímtag a KGB fogságában".

Az alkotást néhány óra alatt megsemmisítették, és az eredeti cím nem is szerepelt a felterjesztésben. A díjat odaítélő bizottságban többek között helyet foglalt a Louvre egyik kurátora, a következő, 4. Moszkvai Kortárs Biennále leendő kurátora, az Iszkussztvo (Művészet) című folyóirat főszerkesztője, valamint a Moszkvai Kortárs Művészet Múzeumának igazgatója.

A Vojna csoport számos más művészeti akciót is végrehajtott Szentpéterváron és Moszkvában. A csoport két tagja, Leonyid Nyikolajev és Oleg Vorotnyikov akkor is fogházban volt Szentpéterváron, amikor a zsűri a díjra való felterjesztésről döntött, mert a Palotaforradalom című performansz keretében felborítottak több rendőrautót.

Alekszej Plucer-Szarno, a Vojna tagja és ideológusa, aki külföldön bujkál, a Kommerszant című lapnak korábban kijelentette: a jelöléssel a hatalom felajánlotta, bizonyos mértékig hajlandó megtűrni a csoportot. "Szerintünk ezzel újra megszégyenül a bűnös hatalom és a művészeti közösség sok konformistája", mondta.