Kalapoznak az egri színház megmentéséért

2011.06.09. 09:52 Módosítva: 2011.06.09. 09:56
Jelenleg mintegy 60 millió forintos tartozása van az egri Gárdonyi Géza Színháznak, melynek élére január végén nevezték ki Blaskó Balázst. Az igazgató Réthelyi Miklóstól, a Magyar Színházi Társaság Heves megye és Eger város vezetésétől, a Magyar Teátrumi Társaság a többi magyar színháztól kért segítséget.

Blaskó Balázs színházigazgató múlt szerdán jelezte Réthelyi Miklós erőforrás-miniszternek, hogy a színház 60 millió forintos tartozása miatt nem folytathatja a szerződtetéseket, amelyre a 2011/2012-es műsorterv épülne.

Adósságrendezés miatt nem finanszírozzák

Műsorterv híján nem kezdhető el a bérletek árusítása sem annak érdekében, hogy saját bevételekhez jusson a színház. Blaskó Balázs leszögezte: mintegy ötszáz ember nevében kér miniszteri segítséget, a színháznak jelenleg 124 közalkalmazottja van, akiknek fizetésére sincs pénz. Az intézményt konzervatív népszínházzá átalakító igazgató egyébként 25 millió forintos számlatartozással vette át az intézmény vezetését az idén februárban.

A helyzet azért állhatott elő többek között, mert a Heves Megyei Önkormányzat ellen a HVL Invest Kft. kezdeményezésére adósságrendezési eljárás indult, miután az önkormányzat a Fővárosi Ítélőtábla jogerős határozata ellenére sem fizette ki 280 millió forintnyi tartozását. Mivel a színház fenntartása nem kötelező önkormányzati feladat, a megye nem finanszírozhatja az egri Gárdonyi Géza Színház működését az adósságrendezés ideje alatt.

Pénzátadásra kérik a többi színházat

Az egri színház megmentéséért két színházi társaság is kampányt indított. A Magyar Színházi Társaság nyílt levélben fordult Heves megye és Eger város vezetéséhez, melyben azt kérik, hogy tegyenek meg mindent, hogy továbbra is fennmaradhasson "a város és a megye egyik legfontosabb kulturális intézménye". Mint írták, megszüntetni valamit egy tollvonás, felépíteni viszont hosszú évek kitartó munkája.

A Magyar Színházi Társaság hangsúlyozta: egy olyan intézmény került veszélybe, amelybe "évek után sikerült ismét saját társulatot létrehozni, ami a nem kevés anyagi áldozat árán felújított épületben az egész országban hirdette a város jó hírét".

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke, Vidnyánszky Attila a többi színházhoz fordult segítségért, mivel úgy vélte, „ha a hazai színházak összefognak, akkor lemondások árán ugyan, de megmenthetik az egri színházat". A társaság – amely félmillió forintot már felajánlott a célra – azt feltételezi, hogy a pénzátadásokból megmenthető lenne a Gárdonyi Géza Színház. Ugyanakkor a szervezet elvárja, hogy a kulturális kormányzat a hiányzó összeg legalább egytizedével, ötmillió forint gyorssegéllyel támogassa az egri színházat.

Mint a teátrumi társaság levelében írják, „ha a pénzt csak később tudja küldeni a társszínház, de a felajánlását megteszi, már ez is erőt és lehetőséget ad a továbbélésre". A felajánlásokat az info@magyarteatrum.hu címre várják.

Hűtlen kezelés

Blaskó Balázs Csizmadia Tibort váltott az egri színház élén, akinek gazdasági és szakmai felelősségét felvetteték, miután a megyei önkormányzat belső vizsgálatot végzett a teátrumban.

A belső ellenőrzési osztály által készített ellenőrzési jelentésből az tűnt ki, hogy 2009. április 1. és 2010. szeptember 30. között a színház működése, gazdálkodása során nem tartották be a számviteli törvény, a belső normák, valamint más jogszabályok előírásait.

A gazdálkodásban olyan elemek jelentek meg, melyek a vagyonkezelési kötelezettség megszegésének gyanúját vetik fel. A fentiek alapján a gazdaságvédelmi osztály hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt április 8-án feljelentés-kiegészítést rendelt el.