Koltay Gábor csak Tarlós színházát csinálta

2011.06.09. 15:51
Váratlanul érte a két hónapja kinevezett Koltay Gábort, hogy szerdán Csomós Miklós főpolgármester-helyettes felmentette, mert megroppant a városvezetés bizalma benne. Koltay a csütörtöki sajtótájékoztatón demokráciáról, kultúráról beszélt, miközben Tarlós Istvánnak üzent. A társulat lemondatná Csomós Miklóst.

A kéthónapos munkája után a főváros vezetésének bizalmát elvesztve váratlanul felállított Koltay Gábor sajtótájékoztatót tartott a József Attila Színház társulatával és Makk Károly rendezővel megerősítve. Üzent Tarlós Istvánnak és a Fidesznek is. "Tisztázatlan kultúrpolitikai helyzet alakult ki" - mondta Koltay Gábor ügyvezető igazgató, akit szerdán menesztett azonnali hatállyal Tarlós István főpolgármester a József Attila Színház éléről, arra hivatkozva, hogy megrendült benne a bizalom.

"Derült égből villámcsapásként ért, hogy tegnap egy órára berendelt a főpolgármester-helyettes, és elmondta, nehéz helyzetbe hoztam a fővárost a megkötött szerződésekkel" - mondta Koltay Gábor, akit március 16-án mutatott be Csomós Miklós a társulatnak. Korábban Koltay szerint elhangzott, hogy "sóval bevetik a színház helyét". Ezen az első találkozáson "egyértelműen és félreérthetetlenül" jelezte Koltay szerint Csomós, hogy ügyvezető igazgatóként teljes jogkörrel bír, így szerződést is köthet. Erre külön rákérdeztek, és ez azért érdekes, mert ebből van a baj most.

Koltay Gáborsajtótájékoztatót tart a társulat jelenlétében (Fotó: Kallos Bea)
Koltay Gáborsajtótájékoztatót tart a társulat jelenlétében (Fotó: Kallos Bea)

Két hónap alatt ellenség

Koltay egyik bűne, hogy a társulat tagjaival szerződéseket kezdett kötni, amiket nem egyeztetett előzetesen a városvezetéssel. Sőt a szeptemberben kezdődő évad tervét is előadta: rendezne Makk Károly és Kerényi Imre, feldolgoznák A tizedes meg a többieket és A szív hídjait is, valamint lenne egy nagy Omega-előadás is. Koltay annak a szellemében járhatott el, hogy valószínűsíthető volt, ő kapja meg a színházat a pályázati döntés után, aminek határideje június 17. "Koltay tűzoltani nem jött volna el", súgják többen.

A 2010-es évadhoz képest a 354 millió forintos költségvetésből elvontak 223-at, így a város és a színház érdeke is a költségcsökkentés lett volna. Csomósék szerint ezt rúgta fel Koltay, aki megjegyezte, ha mondják neki, hogy társulat nélküli színházra van igény, akkor nem vállalta volna el a felkérést. Állítólag sorban állnak azért, hogy a József Attila Színházat befogadószínházként és épületként üzemeltessék. Horgas Péter, Nyerges Ferenc és Nemcsák Károly neve hangzott el, akik "üres színházról álmodnak", mert nem akarnak társulatot.

Tarlós színháza

Tarlós és Csomós intencióit követte mindvégig, akik magyar- és világirodalmi alkotások mellett a történelmi drámákat szerettek volna látni a József Attilában, mondta Koltay. "A Nemzeti Színház szorozva kettővel" - mondta az igényekről Koltay, aki az egész sajtótájékoztatón hangoztatta, nem Tarlós ellen beszél. Csomós Miklós ellen beszélt, ahogy a társulat is a nyílt levelében. "Egy vezetőpolitikus elé mindig odatesznek anyagokat, nem mindig a legjobb szándékkal. Tarlós István elé rossz anyagokat tettek" - mondta Koltay, aki a főpolgármestert arra kérte, térjen vissza eredeti szándékaihoz.

"Ha egy ország ennyire szétesett, akkor az oktatásba és a kultúrába kell beruházni" - mondta Koltay, aki beszélt arról, hogy sokféle ember lakja az országot, sokféle filozófia és világnézet szerint élünk, sokféle színházat lehet csinálni. Színházat csinálni kell: "nem szabad szabad prédává tenni", ahogy teszik most a József Attilával.

A társulat Tarlós Istvánnak írt nyílt levelét Újréti László olvasta fel. Kiálltak Koltay Gábor mellett, valamint Csomós Miklós ellen: "Csomós Miklós olyan ellentmondásokba ütközött saját magával, amire csak azt reagálhatjuk, hogy nekünk megrendült a bizalmunk Csomós Miklósban, ezért azonnali hatállyal menesztjük a kulturális gondolkodású emberek köréből, és a gondolatainkból."

Újréti László színművész felolvassa a sajtó képviselőinek a társulat Tarlós István főpolgármesternek címzett nyílt levelét
Újréti László színművész felolvassa a sajtó képviselőinek a társulat Tarlós István főpolgármesternek címzett nyílt levelét

Válságmenedzselés

Koltay fő feladata a városvezetés szerint a válságmenedzselés lett volna, de a filmrendező ezzel szemben nemcsak a régi társulattagok szerződését hosszabbította meg, de újakat is felvett. Csomós Miklós kultúráért felelős polgármester-helyettes szerint ezzel Koltay tovább rontotta az amúgyis pénzügyi nehézségekkel küzdő színházat, továbbá kényszerhelyzetbe hozta a fővárost. Mint kiderült, Koltay Gábor ezekről a döntésekről nem egyeztetett a főváros vezetésével.

Koltay Gábor szerdán megdöbbenéssel vette tudomásul a döntést. Mint közleményében írta, a fenntartó egyetértésével társulati színháznak képzelte el az intézményt, és ezért dolgozott az elmúlt több mint két hónapban. "Őszintén remélem, a történtek nem azt jelentik, hogy a színházat mégiscsak bezárják, vagy más formában kerül hasznosításra az épület" - írta Koltay Gábor.

Erre reagálva Csomós Miklós kifejtette: erről nincs szó, de át kell gondolniuk, vajon a Koltay Gábor teremtette új szituációban a színházigazgatói posztra május 17-én kiírt pályázat tisztasága nem kérdőjelezhető-e meg. "Mit közöljünk a potenciális pályázókkal: fogadják el a Koltay intézkedései miatt megváltozott feltételeket vagy írjunk ki új pályázatot?" - mondta a főpolgármester-helyettes, aki szerint ez utóbbi döntés a valószínű.

Mint ismert, a József Attila Színház igazgatói posztjára kiírt pályázatra Koltay Gábor is jelentkezett, ám a történtek miatt feltehetően nincs esélye a posztra.

Az adósság miatt szabadulnának meg tőle?

Koltay nem az első, aki belebukik a színház igazgatásába. Elődjének, Méhes Lászlónak ugyanezért kellett mennie a posztról március végén. Méhes állítása szerint nem ment bele abba, hogy a színház állandó társulat nélkül, befogadó színházként működjön tovább. Csomós szerint viszont Méhes felesleges pánikot keltett és szó sem volt a színház megszüntetéséről.

A József Attila Színház évek óta nagy tartozást halmozott fel, Méhes László elődjétől 270 millió forintos adósságállományt örökölt, amit állítása szerint 2010 júliusától 2011 márciusig 80 millió forintra csökkentett, hogy jelenleg mekkora tartozása van a színháznak egyelőre nem tudni.

Annyi viszont bizonyos, hogy a fővárosi önkormányzatnál már felmerült, hogy színházigazgatói pályázat helyett színházi célú hasznosításra írjanak ki pályázatot, amin ha találnának olyat, aki önkormányzati támogatás nélkül tudná színházként működtetni az intézményt, azt fogadnák el első körben.

Koltay Gábor megbízott ügyvezető igazgatót szerdán menesztette azonnali hatállyal Tarlós István főpolgármester a József Attila Színház éléről, arra hivatkozva, hogy megrendült benne a bizalom.