Ókovács az Operaház kormánybiztosa lesz

2011.08.22. 17:09 Módosítva: 2011.08.22. 19:16
Orbán Viktor és Réthelyi Miklós találkozója után három nappal kormánybiztost neveztek ki az Operaház élére. Ókovács Szilveszter a miniszterelnöknek fog beszámolni az elvégzett munkáról.

Ókovács Szilveszter operaénekest, a Duna Televízió vezérigazgatóját nevezte ki hétfői hatállyal a Magyar Állami Operaház kormánybiztosának Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormány a Magyar Állami Operaház irányításával kapcsolatos feladatok ellátására az intézmény főigazgatói munkakörének betöltéséig, de legfeljebb kétéves időtartamra nevezte ki kormánybiztossá Ókovács Szilvesztert – írta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Ókovács Szilveszter elmondta: "a Duna Televízióban körülbelül egy hónapon belül elvarrom a szálakat, és az ügyeket tisztességgel lezárva elhagyom a vezérigazgatói posztot. Szerintem a törvény szelleméből ez következik."

Úgy látja, hogy a szeptember 5-i társulati ülésig tisztába kell jönnie a több hónapja gazdátlan dalszínház helyzetével. Érdemben tehát nem véli elsődleges feladatának a létszámleépítést, hiszen nincs túlduzzadva az intézmény állománya.

Az őszi évadtervhez egyelőre nem nyúl hozzá, de a továbbiakról szeptember 5-ig tájékozódik, lát kérdéses pontokat.

A társulatról azt vallotta: "Szeretném szeretni az énekeseket, ha hagyják magukat szeretni."

A kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja, Ókovács Szilveszter feladata ellátásáért a miniszterelnöknek felelős.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn aláírt kormányhatározat alapján "a kormánybiztos irányítja az Operaház működését és gyakorolja a főigazgatói jogkört; gyakorolja a munkáltatói jogokat az Operaház dolgozói tekintetében; felügyeli az Operaház vagyonkezelésében lévő állami tulajdonú ingatlanok működését, fejlesztését; felügyeli az Erkel Színház rekonstrukciós munkálatait; javaslatot tesz a fővárosi zenés színházi struktúra átalakítására; kidolgozza a magyar zenekultúra fejlesztésének koncepcióját, melyben a vezető szerepet a Magyar Állami Operaház tölti be".

Ókovács Szilveszter
Ókovács Szilveszter

Orbán Viktor pénteken értékelte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter teljesítményét. Találkozójukról szintén Szijjártó Péter adott ki közleményt, mely szerint "beszéltek az eldöntendő szakmapolitikai kérdésekről, napirenden volt a szociálpolitika és a kultúrpolitika területeinek áttekintése, valamint a Magyar Állami Operaház leendő vezetőjéről szóló döntés. A nemzetierőforrás-minisztériumon belüli személyi döntések továbbra is a miniszter hatáskörébe tartoznak" – írta a szóvivő.

Mozsár István megbízott főigazgató két hete mondott le, helyette Kovács Jánost, az operaház első karmesterét bízta meg a dalszínház vezetésével Réthelyi Miklós miniszter.

Néhány nappal korábban tizenöt művész nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz. Felidézték, hogy a Magyar Állami Operaháznak június 4. óta nincs szakszerű, koncepciózus vezetése, erre pedig az intézmény történetében még nem volt példa.