Dörner és Tarlós nem mentek a meghallgatásra

2011.11.07. 13:15
Se Dörner György kinevezett igazgató, se Tarlós István főpolgármester, se a kormánypárti tagok nem mentek el a kulturális albizottságnak az Új Színház igazgatói pályázata kapcsán összehívott ülésére. A hiábavaló ülésen két dolgot állapítottak meg újra: Tarlósnak vissza kéne vonnia a kinevezést, és új pályázatot kéne kiírnia, illetve a kormánynak is meg kellene szólalnia.

Az LMP-s Karácsony Gergely Tarlós István október 6-i döntése, és az emiatt kialakuló helyzet miatt hívott össze kulturális ellenőrző albizottági ülést. Az előzetes szakmai bizottsági döntés ellenében Tarlós Dörner Györgyöt nevezte ki az Új Színház igazgatójának, aki intendánsnak Csurka Istvánt kérte fel.

A legfontosabb szereplők, így Dörner György, Tarlós István nem jöttek el, ahogy a kormánypárt sem képviselte magát.

L. Simon nem asszisztált

Kampányízű kísérletnek nevezte L. Simon László, az Országos Kulturális és Sajtóbizottság elnöke, hogy a kulturális albizottság témájává tette az Új Színház-ügyet. L. Simon jelezte, hogy "Novák Előd bohóckodása után", amikor a Nemzeti Színházat támadta, most sem asszisztálnak ilyen ügyhöz. L. Simon már az újságírók jelenlétében vonta kérdőre Karácsony Gergelyt az ülés előtt, hogy miért nem a választásokkor kampányol. L. Simon a kezdés előtt kiment a teremből, később egy kollégáját bekérte, ekkor már Új Színház-jelvényt viselt, "mert ő szereti a színházat".

A kormánypárti tagok nem jöttek el a bizottsági ülésre, így nem volt határozatképes a bizottság. "Olyan színdarabot játszunk, aminek a főszereplői nincsenek itt" - mondta Karácsony. A kormánynak is meg kell szólalnia az ügyben, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy ne foglalkozzanak az esettel, mondta az MSZP-s Hiller István, mert szerinte itt nincsen vége az eseménynek. A volt kulturális miniszter még megjegyezte, hogy akit a többség - és nem feltétlen számszerűsített többség - nácinak tart, az náci is, ahogy ha valami úgy néz ki, mint egy kacsa és még hápog is, akkor az valószínűleg kacsa. Az albizottsági ülés a korábban már elhangzott érveket hozta.

01
Fotó: Huszti István

Bérczes László rendező  szerint egy értelme van ennek a hiábavaló megbeszélésnek, ha Tarlós felülbírálja döntését. Három pontba sűrítette, miért tudná Tarlós visszavonni döntését: Tarlós maga mondta, hogy gyengének tartotta a pályázatot, Csurka István Ascher Café című cikke miatt, illetve Dörner pályázata miatt, ami nem felelt meg a pályázati kiírásnak (hazugságok szerepelnek benne, nincs gazdasági terv, nincsenek partnerei és rendezői).

34 igazgatói pályázat történt a törvény beiktatása óta, ebből 24 esetben megegyezett a szakmai bizottság döntésével, 6 esetben nem egyezett meg, 4 esetben nem lehetett eldönteni, ismertette a számokat a törvény beiktatása után Csizmadia Tibor a Magyar Színházi Társaság elnöke. Egyre kisebb a hangsúly a szakmán. A fenntartó szavazata nagyobb súllyal esik latba, előre vetíti a döntést is. Megszűnt a szakmai bizottság funkciója, ezért értelmetlenné teszi a pályázati procedúrát.

"A liberális hegemónia falán rést sikerült ütni" - mondta a jobbikos Novák Előd, aki szerint "a Főváros egyik legkisebb színházának ügyéből próbálnak botrányt csinálni, amikor a Nemzeti Színház ügyével kell foglalkozni". Novák újra szeretné behívatni Alföldi Róbertet, aki nem jött be korábban a bizottsági ülésre. Később elmondta, hogy a Fidesz Csurka Istvánt akarta jutalmazni, amiért a Jobbik ellen kampányolt, illetve egyedül azt tartaná jogos támadásnak, ha Csurka III/III-as múltját hoznák fel érvnek.

Kivel csinál színházat Dörner?

Az Új Színház jelenlegi igazgatója, Márta István szerint "az Új Színház ügye kultúrpolitikai botránnyá vált, nem rólam vagy a színházról szól ez." Itt lett volna az ideje, hogy a főpolgármester válaszokat adjon, ahogy korábbi négyszemközti beszélgetésen sem adott, mondta Márta, aki annyit árult el erről a beszélgetésről: Tarlós szerint vannak hibái a pályázatnak, de jogilag támadhatatlannak tartja.

"Szabadkőműves páholyok tiltakozásairól" beszélt Novák Előd annak ellenére, több jelentős jobboldali művész, így a debreceni színházrendező, Vidnyánszky Attila és Bereményi Géza hibának tartotta a kinevezést, Gáspár Sándor a Magyar Nemzetben támadta a döntést például.

A társulat nincs jó állapotban, számolt be Márta a jelenlegi helyzetről. A nézők elbizonytalanodtak, csökkent az Új Színház látogatottsága, már többen azt hiszik, Dörner vezeti a színházat. Február 1-től lemondtak darabokat, visszamondtak fordításokat, rendezőkről derült ki, hogy nem vette fel velük  kapcsolatot Dörner. "Kivel tud majd Dörner színházat csinálni?" - tette fel a kérdést Kováts Adél, a szakmai bizottság egyik tagja.