Az MTI-t is utolérték a megszorítások

2012.05.15. 09:54
A nol.hu szerint a közmédia erős embereinek pozícióharca miatt veszítheti el dolgozói háromnegyedét a Magyar Távirati Iroda.

A Népszabadság online kiadásának értesülései szerint Böröcz István, a Médiaszolgáltatást-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és Belénessy Csaba, a Magyar Távirati Iroda (MTI) vezérigazgatója hétfőn kihirdette a két intézmény munkavállalói képviseleteinek, hogy június elsejével a távirati iroda dolgozóinak háromnegyede, mintegy 110-120 ember átkerül a médiaszolgáltatási alaphoz. Az MTI létszáma így 49-re csökken, ami – belső információk szerint – problémássá teheti az állandó hírszolgáltatás biztosítását. Az MTI az év 365 napján átlagosan napi 900 hírt és fotót ad ki, amihez napi szinten becslések szerint legalább húsz szerkesztőre van szükség. Ehhez a létszámhoz hozzáadódnak még a közmédiumok hírgyártásához, a hirado.hu portál vezetéséhez, illetve a stratégiai tartalomfejlesztő részleghez szükséges emberek is.

A Fidesz hatalomrakerülését követően kialakított új közmédiarendszerben a korábbi négy közszolgálati intézmény – MTV, Duna Tv, Magyar Rádió és MTI – dolgozóit és vagyonát az MTVA-ba vonták össze. Az egyes médiumok nagyjából ötven saját munkatárssal egyfajta keretintézményekként működtek tovább, feladatuk kimerült a műsorstruktúra összeállításában, illetve a műsorok médiaszolgáltatási alaptól való megrendelésében. Egyedül a Hírcentrumot üzemeltető MTI maradt stratégiai fontosságú intézmény, de jelentőségének csökkenését jelzi, hogy 2012-es büdzséje a korábbi 2,5-ről 1,3 milliárd forintra apadt.

Az átszervezést a vezetők a közmédia integrációjával indokolják, de nol.hu szerint a valódi ok a Böröcz és Belénessy közti pozícióharcban rejlik. A két vezérigazgató között ugyanis már régóta folyik a vita a vidéki- és a külföldi tudósítók, valamint a megrendelői és hírkiadási joggal rendelkező szerkesztők hovatartozásáról. Állandó feszültség forrása az is, hogy miközben szakmailag az MTI Hírcentruma felel az összes közszolgálati híradóért, addig a híradásokat a médiaszolgáltatási alaphoz tartozó szerkesztők és riporterek készítik el. A Lomnici-ügy felelőseinek keresésekor is megmutatkozó felelősségzavar vezethetett oda, hogy januárban Böröcz és Belénessy közösen jelentették be a hírgyártás működését felülvizsgáló Hírbizottság létrehozását. Az MTI belső problémáiról árulkodik továbbá az a nyílt levél, melyben az intézmény dolgozói tettek panaszt Szalai Annamáriánál a közmédia integrációja és az MTI-ben uralkodó állapotok miatt.