Hírbizottságot hoz létre az MTVA és az MTI

2012.01.05. 22:17

Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója és Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója csütörtökön közleményt adott ki arról, hogy a közszolgálati médiaszolgáltatók vezérigazgatóival közösen hozott döntésükkel január 9-i hatállyal létrehozzák a Hírbizottságot. A közlemény szerint a Hírbizottság elsődleges feladata, hogy 45 napos határidővel áttekintse, analizálja és értékelje a hír- és hírháttérterület működési folyamatait, szabályozási rendszerét. Végül részletes tájékoztatást kell majd nyújtania eredményeiről és döntési javaslatairól az MTVA Központi Üzemi Tanácsának, valamint az MTI Üzemi Tanácsának.

A Hírbizottság ezután állandó testületté alakul, és részletes javaslatot tesz saját feladat-és hatáskörére. Feladata a hír- és hírháttérterület folyamatos figyelemmel kísérése lesz.

A Hírbizottság 7 tagú. Állandó tagjai az MTVA hír- hírháttér főszerkesztője, Kakuk L. Tamás és az MTI Hírcentrum igazgatója, Gianone Péter. További 1-1 tagot delegálnak a közszolgálati médiaszolgáltatók Regős Zoltán (Duna TV), Galambos István (MTI), Pásztor Zoltán (MR), Szűcs Gábor (MTV), valamint Obersovszky Péter (MTVA) személyében. Az elnök Galambos István, a titkár Obersovszky Péter.

A Hírbizottságot az elnök, illetőleg a titkár képviseli. "A Hírbizottság vizsgálódásainak eredményéről, a hír- és hírháttérterületet, a hírszolgáltatást érintően felmerülő esetleges észrevételekkel, kifogásokkal kapcsolatos álláspontjáról, értékeléséről az elnök, illetőleg a titkár jogosult tájékoztatást nyújtani" – áll a közleményben.