A köztévé eltüntette a paródiát

2012.01.03. 15:59
Az MTVA a tárhelyszolgáltatótól kérte a Kétfarkú Kutya Párt Híradón viccelődő oldalának eltüntetését, azért, mert állítólag össze lehet téveszteni az MTV valódi híroldalával. A viccpárt most külföldi szervert keres.

Az MTV-t is működtető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap levélben szólította fel a Kétfarkú Kutya Párt által létrehozott paródiaoldal tárhelyszolgáltatóját és domainregisztrátorát, hogy tegye elérhetetlenné az MTV hírműsorait kifigurázó oldalt. Az oldal ma már nem elérhető, de az MTV Híradójának elfogultságát parodizáló videót egyelőre még meg lehet nézni a Youtube-on, és már az Indavideón is.

Az MTVA jogásza az Interlink Hosting Kft-től kérte a honlap azonnali eltávolítását, mert  véleményük szerint “annak tartalma sérti a Magyar Televízió Nonprofit Zrt. védjegyhez és névviseléshez fűződő jogát, továbbá a Magyar Televízió Nonprofit Zrt. és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap szellemi alkotásokhoz fűződő jogait és jóhírnevét, továbbá megtéveszti a honlapra látogatókat, azt a látszatot keltve, mintha annak tartalmát az előbbiek szerkesztenék”.

A közmédia pereket és NMHH-vizsgálatot is kilátásba helyezett, ha kérését nem teljesítik.

“Tájékoztatom, hogy kérésünk nem teljesítése esetén bírósági és büntető eljárást fogunk kezdeményezni a domaintjogosulatlanul regisztráló Kovács Gergellyel együtt Önök ellen, továbbá Önökkel, mint szolgáltatóval szemben kezdeményezni fogjuk a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanács eljárását” - írják a hostingcégnek küldött levélben.

Az MTVA a 2001. évi CVIII. törvény hetedik paragrafusára hivatkozott, amikor az oldal eltüntetésére szólította fel a céget, pedig az elektronikus kereskedelmi törvény ezen passzusa csak arról szól, hogy egy tárhelyszolgáltató mikor tartozik felelősséggel a rendszerében tárolt jogsértő tartalmakért, de hogy miért is jogsértő a Kétfarkú Kutya Párt paródiaoldala, azt már nem indokolják paragrafusokkal.

Két éve még lehetett

Az MTVA fellépése azért is meglepő, mert a viccpárt Pécs2100 elnevezésű honlapját tavalyelőtt egyetlen érintett sem akarta eltüntetni az internetről, pedig az Európa Kulturális Fővárosa projektet kifigurázó lap ugyanúgy hasonlított az eredeti honlapra, mint a mostani netes akcióban átalakított köztévés portál.

Emellett a pécsi és a mostani MTVA-s honlap is csak első ránézésre tűnt eredetinek, ha valaki nem is érti a vicceket, azért abból könnyen rájöhet, hogy nem a valódi oldalon jár, hogy a linkek többsége nem működik, és az oldal tartalma statikus. De ha még ez sem lenne elég, hogy valaki megértse, egy paródiaoldalon jár, hát az mtvhirado.comon még a Kétfarkú Kutya Párt logóját is elhelyezték az oldal alján, ami a valódi köztévés oldalon nem történhetne meg.

Külföldre viszi

“Nem gondoltam volna, hogy külföldi cégnél kell regisztrálnom, és az MTV már egy nyilvánvaló paródia ellen is jogi eszközökkel fog fellépni” - mondta el az Indexnek Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt alapítója, aki most külföldi tárhely és domainregisztrátort keres a honlapnak.