Akar részeg zsaruként vámpírt kergetni?

2012.06.16. 11:43
Június 16-án, szombaton rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, ami szerencsére már régen nem a garbós bölcsészek és SZTK-szemüveges, fornmalinszagú tudósok belterjes ünnepe, hanem egy metakulturális trip, ahol ugyanúgy találhat magának izgalmas bámulnivalót a XVIII. századi koporsókra gerjedő cukrász, mint a kisvasútmániás úszómester vagy a borkedvelő rézkilincsgyűjtő. Persze csak akkor, ha a dínók, vonatok és szirénázó autók bűvkörében élő, hajnalig visongó gyerekhordától hozzáfér a kiállítási tárgyakhoz.

Ha már láttunk minden Rippl-Rónait a Nemzeti Galériában, nem akarunk a Műcsarnokban hömpölyögni a holland festőkre gerjedő tömeggel és már unjuk, hogy a gyerek minden hétvégén a Közlekedési Múzeum mozdonyjain akar ugrálni, íme pár alternatív javaslat az élő gladiátorjáték, a simogatható rendőrkutyák, a retró autósmozi és a pálinka jegyében. (Részletes infókat itt találhat).

Kísértetjárás a Vár alatt

budavari labirintus 23
Fotó: Labirintus

A vámpírok és a zombik az Alkonyat-mozifilmek, a Walking Dead és Brad Pitt nálunk forgatott World War Z-je miatt ma már ugyanúgy a popkultúra részei mint Lady Gaga vagy Bruce Willis. És még csak őrült horrorrajongónak sem kell lenni, hogy lázba jöjjünk a Labirintus Panoptikum programajánlójától: "Eredjen holt lelkek, vámpírok nyomába, fedezze fel a Fekete grófok tanyáját! Ki volt a Labirintus leghírhedtebb lakója? Mi köze Mátyás királynak Drakulához? Hazamenőben szelleműző fűszer ajándékba!"

Gladiátorok a házban

Ki ne járt volna gyerekként szívesen múzeumba, ha az osztályfőnökök unalmas római birodalmas kiselőadásai helyett inkább kardot és szigonyt lóbáló, üvöltő gladiátorimitátorok mutatják be neki az orra előtt Spartacus rabszolgafelkelését és a Panem et circenses mondás lényegét? A Hadtörténeti Intézet és Múzeum (Kapisztrán tér 2-4.) a Múzeumok éjszakáján fellépő hagyományőrző csapatok, többek között a Collegium Gladiatorium és a Savaria Legio testközelből mutatják meg az érdeklődőknek, milyen súlya volt egy légiósvértnek, miért volt a szigony és a háló hatékonyabb fegyver a rövid kardnál és hogyan csapták fejbe a germánok a rómaiakat a birodalom végnapjaiban. A látványos showműsor délután 6-tól este 11-ig tart, de a tógás-szandálos tematikára fogékonyak az Aquincumi Múzeumba is átnézhetnek, ahol egy mitológiai játszótéren mutatják be az ókori mítoszokat.

Vedelés Zwackéknál

A Zwack Unicum Múzeum és Látogatóközpont (Dandár u. 1.) látogatói a Múzeumok éjszakáján megkóstolhatják a patinás cég új termékét, az Unicum Szilvát és a Hírös pálinkacsalád 2012-es aranyérmes pálinkáit, sőt még a Zwack Izabella borválogatás borait is.

Ötvös Csöpi az autósmoziban

A retro jegyében 16-tól reggel 6-ig vetítenek filmeket a Szépjuhászné Gyermekvasút megállójánál, ahol ingyenes autós és kertmozizással egybekötött bográcsozás lesz a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet szervezésében. Láthatjuk többek között a Meseautót, a Pogány Madonnát, a Kis Valentinót és Cserhalmi György idén 30 éves krimijét, a Dögkeselyűt. A vasútállomásnál a nonstop filmezés mellett veterán autók is várják a látogatókat. A MaNDA Budakeszi úti épületében kiállítás lesz, felfedező túra az archívum kulisszái mögött, saját rajzfilm készítése, látogatás a gépházban. Retro minden mennyiségben. Részletes beszámoló itt olvasható.

CSI a szocializmusban

És ha már retró, semmiképpen se hagyjuk ki a Mosonyi utcai Rendőrmúzeumot, ahol ha megismétlik a korábbi évek legnépszerűbb kiállítási anyagát, akkor este tíztől ismét egy 80-as évekbeli panellakás nagyszobájában berendezett gyilkosság helyszínen, a tipikus sárga dohányzóasztalt és csipketerítővel letakart tévét vizsgálva kell rájönnünk, ki ölte meg Gizikét. És amíg a gyerek a kábítószerkereső kutyákat simogatja vagy századszorra is bekapcsoltatja a járőrkocsik szirénáját,  mi egy szürreális performansz keretében a Magyar Vöröskereszt önkéntes munkatársaitól kaphatunk "különböző élethű sérüléseket, horzsolást, vágást".