A könyv már csak a második

2012.06.20. 17:18

Az Amerikai Könyvkiadók Szövetségének (Association of American Publishers - AAP) adatai szerint az Egyesült Államokban először előzi meg az e-könyvek eladásából származó bevétel a hagyományos papíralapú könyvekét – írja a Mashable. A történelminek hangzó bejelentést azonban árnyalja, hogy 2012 első negyedévének összesített adatai – melyet az AAP 1189 tagjától szedtek össze – nem tartalmazzák a gyerekkönyveket, melyek nyilvánvaló szempontok miatt meglehetősen ritkán kerülnek piacra elektronikus formátumban.

A felnőtt e-könyvek az első negyedévben 282,3 millió dollárt bevételt hoztak a kiadóknak, ami 2011 hasonló időszakához képest 28,4 százalékos növekedést jelent, az ifjúsági könyvek területén pedig a növekedés egészen elképesztő, a 64,3 milliós bevétel nem kevesebb, mint 233 százalékkal több, mint a tavalyi. Az eredmények azért is meggyőzők, mert közben a felnőtteknek szóló papíralapú könyvek piaca is elkönyvelhetett egy szerény - 2,7 százalékos - bővülést, amivel a kiadók 228,6 millió dollárra tornászták fel eredményüket. A gyerekkönyveket is beleszámolva a papíralapú könyvek 299,8 milliós forgalma még mindig egy hajszálnyival nagyobb, mint az e-könyveké, de távlatilag csökkenő tendenciát mutat – az e-könyvek hatalomátvétele az Amazonon például már másfél éve megtörtént.

A felfutás elsőszámú okaként a szakértők – már ha az ilyen megállapításokhoz szakértőnek kell lenni – a különböző olvasóeszközök, a tabletek, okostelefonok és mindenféle könyvolvasók robbanásszerű terjedését jelölik meg. A kényelmes hordozható gadgetek ráadásul nem csak az e-könyvek, hanem a hangoskönyvek forgalmának is jót tettek, melyek 2012 első negyedévében 2011 hasonló időszakához képest 32,7 százalékkal növekedett.