Meztelen futballhuligánhoz hasonlította Tokodyt Ókovács

2012.06.26. 11:13
Botrányosan zárult a Magyar Álllami Operaház hétfői évadzáró ülése. Az eseményt záró Csillagóra-díjak átadása után Tokody Ilona operaénekes felment a színpadra, hogy felolvassa az Operaénekesek Egyesületének állásfoglalását az elmúlt hónapok változásairól, ám az intézményt kormánybiztosként vezető Ókovács Szilveszter megpróbálta megakadályozni ezt.

Az Operaház évadzáró ülésén, amin részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is,  váratlanul színpadra lépett az 1996-ban az Operaház örökös tagjának választott Tokody Ilona énekesnő, hogy tiltakozzon az intézményben végbe ment változások ellen, Ókovács Szilveszter kormánybiztos azonban megpróbálta megakadályozni az akciót.

Tokody az évadzáró ülésen
Tokody az évadzáró ülésen
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ókovács előbb azt mondta az 59 éves Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnek, hogy menjen az irodájába, ha közölni akar valamit, majd meztelen futballhuligánhoz hasonlította az ennek ellenére is felszólaló Tokodyt, írja a Blikk. Tokody beszédében a Magyar Operaénekesek Egyesületének nevében a társulati tagság visszaállításáért emelt szót. Meglátása szerint olcsóbb egy jól működő társulatot fenntartani, mint vendégművészeket foglalkoztatni, ezért arra kérte a kormánybiztost, hogy nyíltszíni vitán beszéljék át a problémákat.

Tokody a lap szerint hatalmas tapsot kapott a beszéd végén a művészektől, de Ókovács Szilveszter nem örült a felszólalásnak. „Erről az egészről az jut eszembe, amikor a focimeccseket megzavarja egy meztelenül berohangáló férfi.” A kormánybiztos szerint el kellett volna venni a hangot Tokodytól, mert meghekkelte a rendezvényt, és elrontotta mások ünnepét, számol be az eseményről a lap.

Tokody Ilona, az Operaénekesek Egyesületének alelnöke a Blikknek elmondta, egy hónapja elvették a következő szezonban lévő lévő négy szerepét, így most munkanélküli.

Ókovács Szilveszter a társulati ülésen elmondta, hivatalba lépése után két és fél hónappal derült ki, hogy jelentős létszámleépítést kell végrehajtani. „A törvényesség legteljesebb fenntartása mellett kezdtük ezt januárban, a tárgyalások során 36 kolléga megmenekült.” Mint mondta, egy amerikai „vidéki” dalszínház költségvetésének egy tizedét sem éri el a budapestié.

Ezért nem tesz ígéretet sem az európai, sem az amerikai házakkal való versenyre, az erőforrásokat úgy használják, hogy a magyar operajátszás megmaradjon és fejlődjön is. A következő szezonra 238 operaelőadást – négy premiert  – és 82 balettelőadást – két premiert – terveznek. 143 magyar énekes fog színpadra lépni, a fiatal tehetségek nagy teret kapnak, de külföldi sztárokat is meghívnak, hogy a hazaiak megmérettethessék magukat.

Csillagóra-díj

A megbízott főzeneigazgató, Héja Domonkos karmester és a megbízott balettigazgató, Solymosi Tamás átadták a most alapított Csillagóra-díjat, ami azzal jár, hogy az Európában bevezetett kitüntető kamaraénekesi címet három énekes, és az étoile címet egy táncos viselheti a 2012-13-as évadban, ők a főszerepes fellépéseikre (az első 20 előadásra) kiemelt gázsit kapnak. Kamaraénekes lett Sümegi Eszter, Váradi Zita, Bretz Gábor, étoile pedig Oláh Zoltán. A díj egy art deco keretbe foglalt herendi hattyú, ami mindkét műfajt szimbolizálja.