Claudiával és Mónikával támad a Tv2

2012.09.13. 16:52 Módosítva: 2012.09.13. 17:02
A negyvenéves, jól kereső, urbánus kamionsofőrtől a tudatosan trendi városi nőkig mindenkinek kínálna valamilyen programot a Tv2 vagy három kábeladójának egyike. Az őszi struktúrában a The Voice című tehetségkutató és a már jól bejáratott sorozatok mellett jut hely külföldi valóságshow-knak, saját gyártású műsoroknak és egy újabb szappanoperának is.

A ProsiebenSat1 csoporthoz tartozó Tv2 nagy svunggal indítja az őszt, aminek az lesz a feladata, hogy a recesszió miatt éppen gödörben levő tévés reklámpiacról érkező, de folyamatosan csökkenő bevételek ellenére is sikertörténet legyen. Mindezt Simon Zsolt vezérigazgató előadásából hámoztuk ki egy trendinek számító szórakozóhely egyik, kicsit szűkös helyiségében téblábolva, ahol a nézettségi versenyben szűken második kereskedelmi tévé tartotta ősznyitó sajtókonferenciáját.

A sajtó képviselői szép számban voltak jelen az eseményen, a fotósokat főleg az ősz húzóműsorának szánt The Voice zsűritagjai és a meglepetésvendégként aposztrofált Liptai Claudia mellbimbója érdekelte, de lelkesen kattintgatták a saját felkonfjától majdnem könnyekig hatódott Vujity Tvrtkót és a Tv2-höz visszatérő Erdélyi Mónikát is.

Irány a felzárkózás

Simon Zsolt megnyitójából az is kiderült, hogy a Tv2 lemaradt egy kicsit a kábeles versenyben, hiszen portfólióját csak most lehet már igazán erősnek nevezni, míg a kokurencia már évekkel ezelőtt belevette magát az ismétlőcsatornáék mocsarába. A felzárkózás most kezdődik el, amihez a cégcsoport német tulajdonosai nagy reményeket fűznek, így sok pénzt és szakértelmet tolnak bele a hároméves tervbe, aminek végére a cél, hogy a Tv2 és három kábeladója (Fem3, Pro4 és az új Super Tv2) összesen a magyar nézettségi piac 20 százalékát lefedje. Az első lépés az, hogy az RTL Klub és a Tv2 nézettsége közötti nagyon kis rés ne növekedjen, tette hozzá Simon Zsolt, és az, hogy a saját fejlesztésű és gyártású műsorok száma megnövekedjen és megtérüljön az invesztíció, ami egy nagyon szép szó a befektetésre.

A Tv2 új logóját és varázsdobozos promóit bemutató videóbejtszások után (egy kislány hurcol körben a lakásban egy nagy műanyag dobozt, amit mint Aladdin modernkori varázslámpáját, csak meg kell dörzsölni, és máris ömlik ki belőle minden földi jó, sorozat, valóságshow és hírműsor) Simon Zsolt elárulta, hogy novembertől a Tv2 HD-ben lesz látható, a november 1-jén induló Szuper Tv2-höz hasonlóan, amivel igyekeznek megfelelni a kor támasztotta igényeknek. Arról nem tudni, hogy a kábelszolgáltatókkal milyen megállapodást sikerült kötni, és vajon a két HD-adás az alapcsomagok részé lesz-e vagy csak külön térítés fejében lehet kristálytiszta képen élvezni a csatornák műsorait.

Urbánusan trendi nők

A Tv2-nél elégedettek a Fem3 és a Pro4 eddigi teljesítményével, mondta el Kiss Péter, a Tv2 programigazgatója. A női adónak aposztrofált Fem3 a legnézettebb ilyen csatorna, és mivel a saját gyártású műsorok 4-5 százalékkal magasabb nézettséget hoznak rajta, mint a külföldről vásárolt tartalom, a cég tovább erősíti ezt az irányt. A tudatosan trendi városi nőknek szánt műsorkínálatban blokkokra osztjék a szórakozást ősztől, lesznek tortakészítős és családos-gyerekneveléses külföldi műsorok, illetve egy új talkshow, amit Joshi Barat és Erdélyi Mónika, a kora délutáni tévézés két egykori ásza vezet majd közösen.

Saját gyártású tartalomból a Pro4 nevű, férfiakat megcélzó adóra is jut, de hogy egészen pontosan mi, azt sajnos nem sikerült megtudnunk, mert  a műsorvezető Vujity Tvrtko drámai hangulatú bejelentéséből csak annyit tudtunk meg, hogy egy kéz- és láb nélkül született, de szörfözni nagyon szerető fiatalemberrel tölti a negyvenedik születésnapját.

A sapkájáról elhíresült műsorvezető kis híján elsírta magát a felkonf alatt, amit a jelenlevő Tv2-s dolgozók szórványos tapssal fogadtak, mi inkább annak örültünk volna, ha a feltehetően hétköznapi hősöket bemutató műsorról mesélt volna többet, és arról, hogyan illeszkedik ez a fajta program a macsós Pro4-képbe, amihez a félmeztelen nők éppúgy hozzátartoznak, mint a Duck Dynasty című reality, amiben szakállas lousianai kacsavadászok játsszák a főszerepet.

Ismét divat lesz a hálós atléta és a csöcs

Kiss Péter szerint a Pro4 a negyvenes, 120 kilós, otthon atlétában söröző teherautó-sofőrök csatornája, ami kicsit ellentmond annak, amit Simon Zsolt mondott a főleg a Bajnokok ligája-meccsekkel nézettséget szerző adóról (keresőképes urbánus férfiak), de lehet a két halmaznak van metszete, mondjuk a hipszter IFA-sofőr, aki a kormányra rakott Macbook Air-en nézi a Pro4 erotikus műsorait. Atlétában persze.

A külföldi sorozatok és filmek ezen az adón is markánsan jelen lesznek, köszönhetően a Tv2 és az A&E nevű amerikai kábeladó közötti együttműködésnek, jelentette be Kiss Péter, aki azt is megjegyezte, hogy egy igazi férfias adó nem lehet meg erotika nélkül, így igen, lesznek csöcsök is a kínálatban. Ennek Kiss Péter nagyon örült, programigazgatóként, mint mondta, az erotikus filmek bemutató vetítéseit élvezte a legjobban.

Egy hang mindenek felett

A legnagyobb érdeklődés persze a Tv2 őszét és a novembertől induló Super Tv2 nevű új adó műsorát övezte. A Tv2 október közepén indítja el a The Voice című énekes tehetségkutatóját, ami információink szerint a csatorna történetének legdrágább vállalkozása. A holland formátumú műsorban nem pont úgy keresik a tehetségeket, mint a Megasztárban vagy az X Faktorban, itt a lényeg a hang és a tudás, nem a külső - legalábbis ez a nemhivatalos szlogenje a műsornak, ami a világ számos országában a nézettségi listák élmezőnyében tanyázik és itthon is sokat várnak tőle. Az persze kérdéses, hogy a már két hete zajló és kétmilliós közönséget érdeklő X Faktorral szemben hogyan állja majd a sarat a Tv2 műsora, de azt már most lehet tudni, hogy a The Voice első évada január-február környékén ér véget, szemben a decemberben már búcsúzó X Faktorral.

A tehetségkutatás mellett az erős napközbeni jelenlétre is rágyúr a Tv2, ami azért furcsa egy kicsit, mert a főműsoros, azaz este 8 utáni programok nézettsége az, ami jobban érdekli a reklámozókat, bár az is igaz, hogy akit délután sikerül a képernyő elő szögezni, az este sem túl gyakran fogja piszkálni a távkapcsolót. A Tv2 új délutánját a Tények vezeti fel aznapi jírekkel, majd jön az RTL Klubon tavasszal már megismert szociodokureality nevű szörnyszülött. Az amatőr szereplőkkel eljátszott igaz történeteket feldolgozó, dokumentarista eszközökkel dolgozó, de megírt forgatókönyvön alapuló, Családi titkok című műsor német találmány, és az előzetes alapján pont olyan lesz, mint a konkurencia Gyanú árnyékában című sorozata.

A Jóban rosszban továbbra is duplarészekkel jelentkezik, és nem, Tamás atya nem ikertestvérként tér vissza, mert az túl sablonos lenne, mondta Kiss Péter. A szappanopera készítői kreatív hajlamaikat egy újabb nagyszabású vállalkozásban is kiélhetik majd, mégpedig a Bűnök és szerelmek című napi fikciós sorozatban, amiben fiatalokról lesz szó, akik valamit majd csinálnak egymással, aminek köze van a bűnhöz és a szerelemhez. A sorozat indulásának időpontjáról egyelőre nem tudni, mint ahogy arról sem, mikor kerül képernyőre a többi saját gyártású műsor, és ez igaz a Super Tv2-re is.

Liptai nem veszett el, csak átalakult

Míg az RTL Klub már október 1-jén elindítja saját, RTL II nevű adóját, a Tv2 november 1-ig kivár a harmadik kábeladó bemutatkozásával. Az új, HD-ben sugárzó adóval viszont komoly tervei vannak a csatornának, hiszen a The Voice kísérőműsora mellett kedvezni akarnak azoknak a szappanopera-rajongóknak is, akik nem bírják kivárni, hogy a Jóban rosszban elkezdődjön, és az aznapi epizódokat korábban, este hétkor már levetítik.

A Tények a Super Tv2-n is jelentkezik majd, az este hatórás kiadás a legfontosabb híreket foglalja majd össze röviden. A filmkínálat is jelentős lesz Kiss Péter szerint, és a Jóban rosszban példáját követve itt is előfordul majd, hogy egy nagy érdeklődéssel várt alkotást a Super Tv2 nézői hamarabb láthatnak, mint az anyacsatornáé.

További saját gyártású műsorok is lesznek az adón, visszatér majd a Hal a tortán című főzős reality és a hivatásos celebeket profi énekesekkel párba eresztő Nagy Duett is, de ezekre 2013-ig várnunk kell majd. Ami még idén elindulhat, az egy új, napközben és minden hétköznap jelentkező talkshow lesz, ezt Liptai Claudiára és Till Attilára bízták, akik nagyon érdekes vendégeket ígértek, ha már ők maguk annyira nem izgalmasak. Ezt nem mi mondjuk, hanem Liptai. Till Attila az ilyenkor megszokott protokollt felrúgva saját, Propaganda című műsoráról is beszélt, az érdekes embereket bemutató riportműsor novembertől ismét látható lesz a Tv2-n.

Nagy visszatérők és újoncsorozatok

Ami a külföldi tartalmakat illeti, az A&E valósághsow-portfóliója (Cajun Justice, Dog the Bounty Hunter, Duck Dynasty, SWAT, Rescue, Staten Island Cakes, Ace of Cakes, Cupcake Girls, Russian Dolls) mellett a Tv2-n és három kábeladóján visszatérnek a már évek óta bejáratott sorozatok, mint például az NCIS, a House vagy a Született feleségek és folytatódik a Grimm is. A péntek este egyik nagy durranásának szánja a Tv2 a Common Law című vicces krimit, ami egy egymást ki nem állható  rendőrpárosról szól.

A Super Tv2-re érkezik a The Pacific című HBO-sorozat, az USA-ban egy fél évadot megélt Mad Love című sitcom, az A Gifted Man című, szintén elkaszált orvosi dráma, és a nem meglepetésre dettó csak egy évadot megélt Combat Hospital című kanadai orvosi sorozat, amiben egy afganisztáni hadikórház orvosairól és nővéreiről lesz majd szó.