Nem mindenütt látható a bengázi merényletet kiváltó film

MTI/Index
2012.09.13. 09:28
A YouTube Líbiában és Egyiptomban is blokkolja a muzulmán töntetők szerint Mohamed prófétát gyalázó filmet. A vitatott tartalmat viszont nem távolítják el a szerverekről, így más országokból továbbra is elérhető.

A Google-höz tartozó YouTube képviselője leszögezte, nem távolítják el a vitatott tartalmat, amely az Egyesült Államokban készült, alkotóiról azonban nem sokat tudni. A cég szerint az Innocence of Muslims című filmből származó részlet nem megy szembe a videomegosztó elveivel, ezért nem törlik a tartalmat, de annak elérését - tekintettel a kialakult helyzetre - Líbiában és Egyiptomban blokkolják.

A társaság közleményében hozzátette, együtt érez a líbiai támadás áldozatainak családjával. A kétórás mozit az Egyesült Államok nyugati parti államaiban kongó termek fogadták, a muszlim világban azonban mély felháborodást váltott ki, miután annak 13 perces kivonata megjelent a YouTube-on.

A film egyebek között az egyiptomi iszlamisták előretörését Mohamedre és vallás alapításának korára vezeti vissza. A történet azt állítja, hogy a későbbi próféta kétes származású, aki nemi gerjedelmét hol férfiakkal, hol nőkkel, hol pedig kiskorúakkal csillapította és aki Isten és a saját maga szerezte Korán nevében kínoztatott és gyilkoltatott meg embereket. A The Wall Street Journal szerint az Innocence of Muslims című filmet egy 54 éves izraeli-amerikai, Sam Bacile rendezte.

A film miatt tiltakozó iszlám szélsőségesek kedden megrohamozták az USA líbiai nagykövetségét, aminek épületére rakétákat lőttek ki. A támadásban életét vesztette az amerikai nagykövet és három munkatársa. Tüntetések voltak Kairóban is, ahol a felháborodott tömeg megpróbált betörni az amerikai nagykövetségre, de ezt a biztonsági személyzet megakadályozta.