Újabb Mohamed-filmek jöhetnek

2012.09.28. 08:27

Az iszlám világban szeptember eleje óta mindennaposak a tiltakozások a Mohamedet pedofilként és szoknyavadászként ábrázoló A muszlimok ártatlansága című film miatt. A Guardian szerint két rendező is arra készül, hogy olajat önt a tűzre és leforgatja a saját Mohamed filmjét.

„A célom, hogy megmutassam a muszlimoknak a vezetőjük valódi arcát” – mondta a palesztin származású Mosab Hassan Yousef, aki filmjére már 30 millió dollárt gyűjtött össze adományokból. A muszlim vallást elhagyó és évek óta Los Angelesben élő rendező elképzelései szerint filmje Mel Gibson Passiójához hasonlóan mutatná be az eseményeket és már egy neves hollywoodi színészt is sikerült megnyernie, hogy vállalja el a főszerepet.

Nem sok jót ígér, hogy a filmet egyes hírek szerint Zakaria Botros Henein inspirálta, akinek nézetei A muszlimok ártatlanságában is visszaköszönnek. Az egyiptomi kopt keresztény vezetőt az iszlám első számú ellenségének tartják, nézetei szerint Mohamed egy pedofil bohóc volt.

Nem Yousef az egyetlen rendező, aki a média fokozott figyelmét kihasználva feltárta szándékait, Mohamedről forgatna filmet a Kanadában élő Ali Sina is. Az iráni származású rendező jövőre kezdene forgatni, ha a meglévő kétmillió dollárhoz sikerülne előteremtenie a film elkészítéséhez szükséges további nyolcmillió dollárt. A film a muszlim prófétát Jim Jones és David Koresh amerikai szektavezérekhez hasonlítaná, akiknek utasítására több száz ember – köztük több mint kétszáz gyerek - követett el tömeges öngyilkosságot az Egyesült Államokban a ’70-es és a ’90-es években.

Ha a filmek elkészülnek, szinte biztosan kivívják a muszlim világ haragját, mert az iszlám szerint Mohamed próféta ábrázolása önmagában is szentségtörésnek számít. A Mohamedről készült leghíresebb filmben, az Anthony Quinn főszereplésével készült 1977-es Az üzenetben éppen ezért egyszer sem lehetett látni a prófétát, sőt, a hangját sem lehetett hallani (bár néhány jelenetet az ő szemszögéből vettek fel). Az elővigyázatosságok ellenére a film bemutatását heves tiltakozások övezték a muszlimok körében, az 1977 márciusában Washingtonban 149 túszt ejtő, egy újságírót és egy rendőrt meggyilkoló terroristák is az okok között nevezték meg a műalkotást. A filmet egyébként a 2011-ben elkergetett líbiai diktátor, Moammer Kadhafi támogatta, miután a hollywoodi stúdiók sorra visszautasították az ötletet.

A muszlimok ártatlansága című film arab feliratos előzetese szeptember elején került fel a netre. Az amerikában élő, de egyiptomi származású kopt keresztény Nakoula Basseley Nakoula által rendezett film pedofilnak és nőcsábásznak ábrázolja az iszlám vallási vezetőt, ai szabad idejében állatokkal fajtalankodott. Az alig negyedórás filmrészlet hatalmas felháborodást váltott ki a muszlim világban, a szinte az összes arab országra kiterjedő tiltakozásokban eddig legalább 51 ember – köztük az Egyesült Államok líbiai nagykövete, Christopher Stevens – életét vesztette, a tüntetők pedig több nagykövetséget isfelgyújtottak.