Diákmozgalom és zöldséges kapott művészeti díjat

2013.01.25. 23:20 Módosítva: 2013.01.25. 23:34
A tranzit.hu díját idén a Lumen fotós és zöldséges hely mellett az oktatás kormányzati barkácsolása ellen szerveződő Hallgatói Hálózat (HaHa) nyerte, pedig ők nem is művészek.

Szokatlan győzteseket hirdetett idén a Katalizátor-díj zsűrije. Az alternatív művészeti elismerés egyik kategóriájában egy olyan zöldségüzlet nyert, ami este kiállítóhely. A másik nyertes sem ápol szoros kapcsolatot a művészettel. A Hallgatói Hálózatot az Újdonság kategóriában díjazták.

Zöldség-gyümölcs-művészet

A döntések magyarázata, hogy a zsűri olyan projekteket keresett, amelyek képesek valóban befolyásolni a társadalmi közgondolkodást. Így nyert a Motor kategóriában a Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató, amely a 2002 óta működő Lumen fotográfiai kiállítóhely továbbfejlesztésével jött létre. A Klauzál téri helyiség nappal zöldségesként működik, amelyet este hét után a művészek által tervezett speciális berendezés átvariálásával kulturális és közösségi térré alakítanak. A zsűri itt az önfinanszírozó művészeti kezdeményezés ötletét díjazta: a Lumen a bolt jövedelméből fedezi a hely bérleti díját, így a művészet nem kiszolgáltatottja a piaci és az állami támogatási rendszereknek.

Nem csak a Békemenet kaphat díjat

Az Újdonság kategóriában érdekes módon nem is művészeti projekt, hanem civil szerveződés nyert: a Hallgató Hálózat (HaHa). „A HaHa díjazásával támogatjuk a bátor, erőszakmentes, következetes, politikai értelemben is tudatos, nem megosztó, jövőre orientált, a minőségi oktatás iránti elvárásaiknak hangot adó önszerveződő diákmozgalmat. A kortárs művészet elképzelhetetlen korszerű oktatási rendszer nélkül.” – írta indoklásában a zsűri. A szöveg szerint a HaHa „nem pusztán reagálnak az aktuális megszorításokra, hanem egy új típusú társadalomszerveződési formát valósítanak meg. Vitakultúra, bázis demokrácia, problémák szerinti munkacsoportok, szolidaritás. Politikai szempontból nem semlegesek, hanem függetlenek.”

Az idei díj sajátossága volt, hogy jelölt volt még néhány további civil szerveződés is: a Város Mindenkié, ahol a döntéshozók nyolcvan százaléka hajléktalan. Az Agóra Oktatási Kerekasztal, ahol középiskolai tanárok lépnek fel a korszerű oktatásért. A Frisco Kocsma-Kávézó, ahonnan az ellenállás különböző színterei szerveződnek. A Szabad Művészek, akik az MMA elleni emlékezetes tiltakozást szervezték. És a Független Előadó-művészi Szövetség (FESZ), akik a különféle színházi műhelyeket szerveznek.

A zsűri egyik tagja, Tarr Hajnalka képzőművész lapunknak elmondta, az elismeréssel egyúttal arra is rámutattak, hogy jelen helyzetben a hazai művészet képtelen elégséges hatást gyakorolni a társadalomra. Így történhetett, hogy egy művészeti pályázaton civil szerveződés kapott díjat.

A nyertesek a Société Réaliste művészcsoport által tervezett díj mellett 500-500 ezer forintot is kaptak. A zsűri tagjai: Gagyi Ágnes, társadalomkutató, Anne Szefer Karlsen, kurátor, Norvégia, Király Tamás, divattervező, Selyem Zsuzsa, író, Szabó György, tanácsadó,Trafó,  Szakács Eszter, kurátor, Tarr Hajnalka, képzőművész.