Sorban állni Alföldiért

2013.01.28. 21:36 Módosítva: 2013.01.28. 21:37
Kígyózó sorok álltak órákon keresztül a Nemzeti Színház jegyirodái előtt. A vacogó sorban állókat kérdeztük Alföldi Róbertről, Vidnyánszky Attiláról és a magyar színjátszás jövőjéről.

Ma reggel nézők tucatjai rohamozták meg a Nemzeti Színház épületét és Andrássy úti jegyirodáját. 10 órakor nyíltak a jegypénztárak és mindössze tíz perc kellett ahhoz, hogy teljesen összeomoljon az internetes jegyvásárlási rendszer. Ekkora érdeklődésre tartanak számot a Nemzeti Színház éléről távozó Alföldi Róbert márciusban bemutatásra kerülő színdarabjai.

Aki csak a sarki Matchba ugrott be tízórait venni, talán el is csodálkozott, hogy vajon miért áll a sor. Pedig szokott azért ilyen történni, egy-egy régen várt, külföldön már sikeres színdarab hazai bemutatója, vagy egy évadnyitó színházbérlet meg tudja mozgatni azokat, akik még járnak színházba. Viszont ha egy rendezőért és egy színészgárdáért ennyire mocsok időben is képesek órákat dideregni az emberek, arról cikket szokás írni.

"Ide nem olyanok jönnek, akik egy hónapja járnak színházba" – mondja egy sorban álló hölgy, aki mindössze a rendező mindegyik munkáját látta az elmúlt öt évből. Nincsen egyedül. A sorban színházrajongók, sőt még fiatal színészek is egyszerre, békésen álldogálnak és a Lechner Ödön fasor felől, a szembejövő, hidegben kullogó Szarvas József mellett elsétálva ugyanez a látvány fogad a Nemzeti Színház épülete előtt is.

Rosszindulatú lenne azt gondolni, hogy a nyíltan kormányközeli Vidnyánszky a pokolra fogja juttatni az intézményt, a kárpitot is matyó hímzésre cserélik és a ruhatárban is csak pengővel meg kokárdával lehet majd fizetni – valahogy így lehet leszűrni a sorbanállók véleményét az új vezetésről. Meg persze ugyanígy naivság lenne elhinni, hogy Alföldi politikai hátszéltől teljesen mentesen került a pozíciójába, de nemezen múlnak az elmúlt öt év színházi sikerei. A legtöbb sorbanálló szerint Alföldinek voltak megosztó húzásai és voltak kifejezetten necces húzásai. De legalább sikeres tudott lenni.

A két jegyiroda között utazva láttam egy sort, csak itt nem Alföldiért álltak sorban az emberek, hanem Kőbányaiért. Persze már az is meglepő, hogy hogy vannak emberek, akik nem csak a legújabb iPhone-ért képesek összegyűlni és sorba rendeződni, hanem mondjuk egy színházi előadásért is.