Rafael
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Megrohamozták Alföldi Nemzeti Színházát

2013.01.28. 12:09 Módosítva: 2013.01.28. 13:32

Óriási embertömeg tolongott a hóban délelőtt 10 órától a Nemzeti Színház Andrássy úti jegyirodája előtt: hétfőtől lehetett ugyanis jegyeket venni a színház márciusban bemutatásra kerülő színdarabjaira.

A nagy érdeklődés miatt a legtöbb előadásra már délelőtt elfogyott minden jegy. A Heti Válasz szerint Alföldi Róbert, a Nemzeti jelenlegi igazgatója a déli órákban személyesen ment ki a jegypénztárhoz, hogy megnyugtassa a fagyoskodó a sorbanállókat. A színház honlapja és az online jegyvásárló rendszer eközben viszont megadta magát, és összeomlott a túlterheléses hekkerámadásokat is felülmúló, extrém mértékű kultúréhség miatt:

A hatalmas jegyvásárlási láz hátterében egyértelműen az állt, hogy az Alföldi Róbert jelenlegi igazgató vezette társulat már csak márciustól júniusig játszhatja a saját színdarabjait. 2013. július 1-től ugyanis Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház vezetője lesz a Nemzeti Színház új igazgatója, aki a saját embereit ültetné a vezetői pocíziókba (korábbi terveiben még az szerepelt, hogy Eperjes Károly színművészt nevezné ki igazgató-helyettesnek, a kommunikációs igazgató pedig a KDNP-s extévés, Pálffy Istvánt lenne). Bár konkrétumokat még nem tudni, sokan tartanak attól, főleg a baloldalon, hogy Vidnyánszky jobboldali beállítottságú színészeket szerződtet majd az új színházi évadra a jelenlegi színészgárda helyett.

Nem bírta ki a színházbarátok rohamát a Nemzeti honlapja
Nem bírta ki a színházbarátok rohamát a Nemzeti honlapja
Fotó: Index / Nemezeti Színház

"Ezek az előadások július után soha többet nem lesznek láthatóak a Nemzeti Színházban, ez a roham így nem politikai üzenet, inkább az összekovácsolódott társulatunknak szól, ami valószínűleg szétszéled júliustól - kommentálta az eseményeket a Nemzeti Színház kommunikációs vezetője - Az emberek egyszerűen csak most kaptak észbe, hogy ha együtt akarják még látni a mostani színészeket a Nemzeti Színházban, gyorsan kell jegyet rendelniük. Eddig lehetett tologatni az időpontokat: kinéztek ugyan egy-két színdarabot , de ráértek később időpontot is választani. Most viszont rádöbbentek, hogy ezeket az előadásokat a mostani társulattal már csak a következő 4 hónapban nézhetik meg, így érthető, hogy egyszerre lett kíváncsi mindenki ránk." A szóvivő hozzátette: a Nemzeti Színháznak soha nem volt nézőproblémája, minden évben összejött eddig a 100 ezres látogatottság.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, már jóval a Nemzeti új igazgatójának megnevezése előtt nyílt titok volt a pozícióról szóló döntést előkészítő bizottság jobboldali kötődése. Törőcsik Mari Kossuth- és Jászai-díjas színésznő kivételével ugyanis minden ember a Fideszhez kötődött és Vidnyánszky Attila pályázatát támogatta. A Vidnyánszky által vezetett Magyar Teátrumi Társaság tagja például Vasvári Csaba, Fekete Péter, Nagy Viktor színigazgatók, a testületben részt vett Révész Mária miniszteri főtanácsadó, a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. vezetője és Kerényi Imre miniszterelnöki biztos, az Alkotmány Asztalának és az Alaptörvény érettségizőknek ajándékozott díszkiadásának megálmodója is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!