Katalin
-2 °C
3 °C

Vidnyánszky: Jönnek új rétegek a Nemzetibe

2012.12.24. 11:55
Részben lecserélődhet a Nemzeti Színház közönsége, de a színház vezetését júliustól átvevő Vidnyánszky Attila bízik benne, hogy a fiatalok továbbra is szívesen járnak majd oda. A Nemzetinek feladata a kultúra ápolása is, de tőle a progresszió sem áll távol. Hét-nyolc új bemutató lehet az első évadban, a társulat átalakítása még nem téma.

„Elképzelhető, hogy lesz, akinek nem tetszik majd, ami ezután jön, de a színházban megjelenik egy új réteg is, ahogyan az Debrecenben is történt a kinevezése után” – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház frissen kinevezett igazgatója. Vidnyánszky júliustól vezeti a színházat, miután lejár a mostani igazgató Alföldi Róbert mandátuma. A posztra meghirdetett pályázat eredményét múlt hétfőn ismertette Balog Zoltán, az emberi errőforrások minisztere.

Vidnyánszky szerint bár a színház mostani száz-kétszázezres nézőközönségének jelentős része úgy szerette a teátrumot, ahogy az eddig működött, lesznek változások. A debreceni Csokonai Színházban a bérletesek kétharmada kicserélődött 2007-es kinevezése után, de vezetése alatt a számuk jelentősen növekedett is. Egy jóval fiatalabb korosztályt sikerült megszólítani, és ugyanezt várja a Nemzeti Színház élén is. „Lehet, hogy a mostani bérletesek közül lesznek, akik átvándorolnak a Katonába, az Örkénybe vagy a Radnótiba, de abban biztos vagyok, hogy az iskolás, gimnazista réteg meg fog maradni” – mondta.

Mindenhol beleszól a politika

Vidnyánszky szerint nyilván volt politikai támogatottsága is a pályázatának, de ez Jordán Tamás és Alföldi Róbert esetében is így volt. „Amikor a színházi törvényt vitattuk, én azt mondtam, hogy tisztább lenne a helyzet, ha az igazgatókat a fenntartók neveznék ki és vállalnának értük felelősséget. Németországban, Franciaországban ez így van és én is ezt tartottam volna szerencsésebbnek” – mondta.

A szakmai szempontok mellett a politika szerinte nemcsak Magyarországon, hanem máshol is többé-kevésbé befolyásolja a színházigazgatók kinevezését, mivel a teátrumok hatni tudnak egy-egy közösségre.

Normális kommunikáció

Az átmeneti időszakról elmondta, hogy Fekete Péter miniszteri biztos feladata az átadás-átvétel levezénylése lesz, feladatköre folyamatosan formálódni fog. Nyugat-Európában bevett szokás, hogy egy külső szereplő szabályozott módon segíti egy színház munkáját a váltás során.

Fekete Péternek kell majd azokat a döntéseket jóváhagynia, amelyeket a következő évadra vonatkozóan ő hoz meg az igazgatói poszt átvételéig. „Neki kell majd levezényelnie a kényes kérdéseket is” – mondta. Abban is bízik, hogy a közös munka zökkenőmentes lesz, és a következő fél évben „normális kommunikáció” lesz közte és Alföldi Róbert között.

Megnézi, mi ment jól

„Az a technika, ahogy Alföldi Róbert az iskolákkal, gimnáziumokkal kommunikált, nagyon profi” – válaszolt arra a kérdésre, hogy mit őriz meg a jelenlegi Nemzetiből. „Alföldinek sikerült a fiatalok nagy tömegét megszólítania, és ez jó. Szerencsére debreceni munkám alatt én is büszkélkedhetek tízezres ifjúsági nézőszámmal, tehát én sem vagyok járatlan ezen a területen” – mondta.

Vidnyánszky át fogja nézni, mi az, ami eddig jól működött és azt tovább is viszi. Utalt arra, hogy a vidék és a határon túli társulatok irányába történő nyitás például Jordán Tamás vezetése alatt már megvalósult. Ezt a nyitást szeretné visszahozni, tovább gondolni és szélesíteni.

Kicsit magához alakítja

Szólt arról is, hogy elsősorban azokat a színészeket és munkatársakat viszi majd magával Debrecenből, akikkel évek, évtizedek óta együtt dolgozik, illetve akikkel szoros kapcsolatba került a Csokonaiban. Mellettük a Nemzeti jelenlegi társulatából és máshonnan is számít művészekre. „Ha az ember belekezd valamibe, akkor nyilván egy kicsit magához is alakítja. Garantálom, hogy a döntéseim kizárólag szakmai döntések lesznek.”

Vidnyánszky a pályázati eredmény kihirdetéséig nem keresett meg senkit és az elkövetkező átmeneti időszakot szánja a társulat kialakítására. A sajtóban korábban szóba hozták Ráckevei Anna, Trill Zsolt vagy Szűcs Nelli nevét, „de velük erről még egy mondatot sem váltottam”. Hasonlóan válaszolt a közvetlen munkatársakat érintő kérdésre is. Örömét fejezte ki, hogy Ablonczy László elfogadta a felkérését, de más tekintetben nem lesznek meglepetések. Korábban sem volt rá jellemző, hogy túl szélesre nyitotta ezt a kört, mondta.

Építő üzenetek

Vidnyánszky szerint a Nemzeti túlmutat színházi mivoltán, hiszen a kulturális közösségteremtés vágyából, a „nemzeti gondolatból” született meg 175 éve. A nemzetet alkotó közösség szellemisége a Nemzeti Színházon keresztül szólal meg, ápolja és fogalmazza meg önmagát. Többek között arra hivatott, hogy egyedülálló kincseinket, nyelvünket vagy drámairodalmunk jeles munkáit átörökítse.

„Ugyanakkor nem idegen tőlem az izgalmas európai tendenciák befogadása, a társadalomkritika, a progresszív jelenségek sem. A problémák felvetése mellett azonban építő jellegű üzeneteket is meg kell fogalmaznia a társadalom felé, erősítve ezzel a közösség nemzeti tudatát, önmagába vetett hitét” – mondta.

Március végére lesz repertoár

„Mozdulni fog a Nemzeti, ott lesz mindenhol. Be kell kerülnie a nemzetközi színházi vérkeringésbe, ahogy ez a Csokonai Színház esetében is megvalósult. Az itt kialakított kapcsolatrendszer megmarad, adoptálni lehet majd a Nemzetibe. Szoros együttműködést ápolunk külföldi fesztiválokkal, így minden bizonnyal Franciaországban, Lengyelországban, Oroszországban és Romániában is lesznek fellépéseink” – mondta terveiről

Vidnyánszky hét-nyolc bemutató, köztük legalább egy ősbemutató színpadra állításán gondolkodik a következő évadban. Mint mondta, több magyar rendezővel is tárgyalásban van, de neveket nem kívánt elárulni. Viktor Rizsakov és Silviu Purcarete, illetve ő maga biztosan fog rendezni, a János vitéz lesz az egyik első előadás. Télen vagy tavasszal pedig színpadra kívánja vinni a Magyar Elektrát.

A repertoár március végére alakulhat ki. A szempontok közt fontos lesz a hiánypótló szerep is, amint az Bornemissza művének esetében is látható. Kondor Vilmos, Pilinszky János és Sarkadi Imre személyiségeire, életére épülő friss szöveg is biztosan készülni fog.