A balettigazgató tudja, ki öntötte le savval

2013.02.03. 17:11
A moszkvai Nagyszínház balett-társulatának művészeti igazgatója, Szergej Filin pontosan tudja, ki volt az az álarcos merénylő, aki január 18-án savval öntötte le az arcát, de a hatósági vizsgálat végéig nem kívánja megnevezni a tettest, írja a BBC.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a 42 éves Filint, aki két éve vezeti a Bolsoj balett-társulatát, otthona előtt támadták meg. Ha állapota stabil marad, és nem jelentkeznek komolyabb problémák, akkor hétfőn Németországba utazik további kezelésre.

A BBC moszkvai tudósítójának adott interjúban, amit a brit közszolgálati rádió vasárnap adott le, Filin nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy látása mennyire károsodott. Elmondása szerint jobb szeme jelentősebben, bal szeme valamivel kisebb mértékbe sérült meg a támadásban. Kijelentette: úgy érzi, hogy amikor orvosai majd lehetőséget adnak szemének kinyitására, van esély rá, hogy látni fogja gyermekeit. Filin elmondta azt is, hogy a támadás előtt kapott fenyegetéseket, és ma már úgy gondolja, hogy túl könnyedén söpörte félre ezeket a jelzéseket. Nem hallgatott barátaira sem, akik javasolták, hogy alkalmazzon sofőrt és testőrt is.

A Bolsoj-balett művészeti igazgatója elmondta a BBC-nek, hogy bár szemtől szembe senki nem fenyegette meg, mobiltelefonján azonban folyamatosan zaklatták, e-mail szerverét feltörték, és az onnan kimásolt üzeneteket negatív módon átírva töltötték fel a Facebook közösségi portálra. "Azt hiszem, ha mindezt komolyabban veszem, és a támadás előjeleként értelmezem, valamint ha legalább egy sofőrt felfogadtam volna, akkor a merénylet soha nem történt volna meg".

Az igazgató a támadás lehetséges okait firtató kérdésre csak annyit mondott, hogy valakinek nyilvánvalóan nem tetszik az ő tevékenysége, és az, hogy sikereket ért el. A cél az lehetett, hogy hosszú időre eltávolítsák művészeti vezetői tisztségéből, és károsítsák a balett hírnevét. "Egyértelműen egy vagy több olyan ember pszichózisáról van szó, akiknek sürgős volt, hogy nekem nagy fájdalmat okozzanak saját személyes ambícióik megvalósítása végett" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, van-e elképzelése az elkövető kilétéről, kijelentette, hogy nem csupán gyanakszik, hanem biztosan tudja, hogy ki a tettes. Erről azonban csak akkor kíván beszélni, ha a vizsgálat irányítói is készen állnak a támadó nevének bejelentésére. Jelezte ugyanakkor, hogy megbocsátott mindazoknak, akik kapcsolatban állnak az ellene elkövetett bűncselekménnyel. Szerinte "tettükért kép emajd az Úr fog ítéletet mondani felettük".