Alföldit rendezni hívták az Operába

2013.02.04. 11:26
Ókovács Szilveszter, az Operaház igazgatója ugyan nem támogatta Alföldi Róbert nemzeti színházas igazgatói pályázatát, de rendezni hívja az Operába. De a Nemzeti új igazgatója is munkát kap tőle, az Erkel Színházban állítja színre a Háry Jánost.

Ókovács Szilveszter, akit január végén öt évre neveztek ki az Operaház főigazgatójának, a Népszabadságnak adott interjújában elmondta, hogy a Nemzeti Színház igazgatói pályázatának elbírálásakor tartózkodott, amikor Alföldi Róbert pályázatáról döntöttek.

D MTZ20110821016
Fotó: Máthé Zoltán

"A bizottságosdinál az a legszörnyűbb, hogy szavazni kell, ráadásul több jelöltre is lehet. Ennek mi értelme? Én a Nemzeti bizottságában Alföldi Róbertnél tartózkodtam, Attilára voksoltam. Nem akartam leszavazni Robit, hisz ősszel díjat adtam a produkciójának". Ókovács arra kérdésre, hogy ha olyan jónak tartja Alföldit, akkor miért nem szavazott rá, úgy válaszolt, hogy "mert Attilát jobbnak tartom a pozícióra, és mert nem hitbizománynak gondolom a Nemzeti vezetői posztját. Mondjam, hogy a jogformálás még taszít is? Élvezettel olvastam ugyanakkor mind a két pályázatot".

Ókovács ugyanakkor azt is elárulta, hogy Alföldi Róbertet felkérte az Operába rendezni, mint mondta, "fura, hogy az elmúlt tíz évben erre senki sem gondolt". Mint ismert, Alföldi Róbert számos operát rendezett már, főleg külföldön, így többek között az Emmeline, a Faust, A salemi boszorkányok és a Kék szakállú herceg vára című műveket. Tavaly ősszel William Mayer Haláleset a családban című New York-ban bemutatott operarendezése nyert az Armel Operafesztiválon, a díjat Ókovács Szilveszter adta át.

Az Operaház főigazgatója a Népszabadságnak azt is elmondta, hogy Vidnyánszky Attilát - akit remek művésznek tart - is felkérte az Operába rendezni a májusban bemutatásra kerülő Ariadné című darab színpadra állítására. Vidnyánszky korábban ugyan elfogadta a felkérést, de akkor még nem tudta, hogy őt választják a Nemzeti élére, így később kérte Ókovácst, hogy mentse fel a feladat alól. Az Ariadnét végül Anger Ferenc rendezi majd helyette. Vidnyánszky viszont nem maradt megbízás nélkül, ősszel az Erkel Színházban a Háry Jánost rendezi majd.

Ókovács az Operaházzal kapcsolatban elmondta, hogy befejeződött a 144 fős leépítés, a 2013-as év pedig a bővülésé lesz. Legnagyobb ellenlábasának, Tokody Ilona operaénekesnek pedig - aki szintén pályázott az Operaház főigazgatói posztjára  - áprilisban Mesterművész díjat fog átnyújtani. Mint ismert, Tokody Ilonát Ókovács egy tavaly júniusi társulati ülésen meztelen futballhuligánhoz hasonlította, amiért az operaénekesnő váratlanul felszólalt és a társulati tagság visszaállítását követelte. Az énekesnő később még írásbeli figyelmeztetést is kapott.

Ókovács ezzel kapcsolatban a Népszabadságnak elmondta, hogy nem hasonlította a szopránénekest meztelen futballhuligánhoz. "Ha gondolja, századszor is kijavítom az idézetet, ugyanis nem ez hangzott el. Azt mondtam: Ami történt, engem arra emlékeztet, mint mikor a játék ünnepét megzavarja a pályára berohanó meztelen férfi. Ilona személyiségi jogi pert indított, Bárándyék és az én ügyvédem majd megvívják ezt a csatát".