Egy régi és egy új színházigazgató Szegeden

MTI/Index
2013.02.22. 16:39
A közgyűlés döntése alapján Gyüdi Sándor újabb öt éven át lesz a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Herczeg Tamásnak pedig a Szabadtéri Játékok jutott. Az önkormányzat kulturális bizottsága korábban Herczeg mellett Kelemen Csabát is javasolta a posztra.

Gyüdi Sándor karnagy kinevezését 28 képviselő támogatta, a jobbikos Keresztúri Farkas Csaba nem vett részt a voksoláson. Gyüdi Sándor 2018. június 30-ig irányíthatja a Tisza-parti város teátrumát.mA Szegedi Nemzeti Színház igazgatói posztjára öten nyújtottak be pályázatot: Gyüdi Sándor mellett Juronics Tamás Kossuth-díjas táncművész, Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház korábbi igazgatója, Szolnoki Tibor színművész-énekes, valamint Vasvári Csaba, a székesfehérvári színház egykori vezetője, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke.

Gyüdi nem tervez drámai változásokat az ország harmadik legnagyobb színházánál, a döntési helyzeteket szeretné egyértelműbbé tenni azzal, hogy megszüntetné a művészeti vezetői posztot, amelyet jelenleg Juronics Tamás tölt be, ugyanakkor a balett tagozat vezetőjeként számítana a munkájára. Gyüdi Sándor a színház regionális szerepét erősítené a kapcsolatok szorosabbra fűzésével Szabadkával és Temesvárral.

A másik pozícióra, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójává Herczeg Tamást választották  a közgyűlés pénteki ülésén. A szakember korábban a szabadtéri játékok igazgatóhelyettese is volt, kinevezését huszonnyolcan támogatták, egy képviselő tartózkodott. Herczeg Tamás kinevezése szintén öt évre szól.

Herczeg úgy látja, meg lehet teremteni a játékok régen vágyott nemzetköziségét, ebben nyújthat segítséget Harangozó Gyula. A Kossuth-díjas táncművész közreműködik majd a darabjogok megszerzésében, a nemzetközi sztárok megnyerésében Oroszországtól az Egyesült Államokig. A magyar kulturális élet szereplői közül támogatja elképzeléseiket többek között az operaház és az operettszínház, valamint számos múzeum is.

A fesztiváligazgatói posztra összesen négyen pályáztak: Herczeg Tamás mellett Kelemen Csaba egri színész, Orbán Zoltán újságíró, valamint Koltay Gábor, Balázs Béla-díjas filmrendező, színi igazgató, aki időközben visszavonta pályázatát. A szegedi közgyűlés kulturális bizottsága első helyen Herczeg Tamás, második helyen pedig Kelemen Csaba pályázatát támogatta.

A fesztiváligazgatói posztra azért kellett pályázatot kiírni, mert 2012. december 13-án a szegedi közgyűlés - a Fidesz-KDNP frakció tagjai és a Jobbik képviselőjének szavazatával - döntött az ügyvezető, Bátyai Edina menesztéséről. Ennek hátteréről itt írtunk.