Ünnepi slam a magyarságról

2013.03.15. 20:25
Emigráló puli kutyák, Túró Rudit legelgető szürkemarha, vagy egyszerűen Cseh Tamás? Március 15-ére közös slam született arról, hogy mit jelent magyarnak lenni.

Mi neked a magyar? erről a kérdésről indított sorozatot a Mandiner tavaly augusztus 20-án. Először saját szerzőik, majd a magyar tumblr szcéna, aztán fiatal irodalmárok adták meg saját válaszaikat. Idén március 15-ére pedig slammerek írtak közös slamet a kérdésről.

Mivel a slam egyik lényege, hogy nem(csak) leírják, de elő is adják, ezért az utolsó pillanatban megkeresték az Index videó rovatát, hogy készítsenek videót a vállalkozó slampoétákról, ők pedig videószakkörös lelkesedéssel le is forgatták:

Petőfit a slammel összekötő gyakornokunk ezt írja róla: "a minimalista videoklip visszaadja a romkocsmák eldugott sarkaiban gyertyafénynél merengő fiatal magyar értelmiség keserédes világlátását, néha olyan sorokkal, amit egy végzős irodalom szakkörös is papírra vethetett volna egy egyedül töltött péntek este után, de legtöbbször kifejezetten ötletes, ízlésesen csavart és elgondolkodtató versszakokkal, amikben sokszor ott lappang a szélsőjobboldallal szembeni ellenszenv, de legalább ennyire érezni a verselők kötődését és elhivatottságát Magyarország iránt."

slammelők: Csider István Zoltán és Pion István, Bock Balázs, Kupa Júlia, Mc Zeek (Németh Péter), Kemény Zsófi, Gábor Tamás Indiana, Mavrák Kata Hugee, Simon Márton.

zene: Amoeba zenekar (Bognár Szabolcs - billentyű, Boros Levente - dob, Sabák Péter - basszusgitár, Sági Viktor - gitár, sampler).

videó: Bokros György, Botos Tamás, Iván Róbert, Koch Simon, Nagy Dániel, Szász Barna.