Ödön
1 °C
11 °C

Munka és beszólás az emigráló Gerendásnak

2013.04.03. 14:04
Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója munkát ajánl a zenésznek, Bolyki György szerint nem sikerült felkészülnie az új korszak új kihívásaira.

Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója kivándorlás helyett Békéscsabára hívja Gerendás Pétert. Ahogy az Index is beszámolt róla, a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, énekes vasárnap délután a Facebookon jelentette be, hogy elköltözik Magyarországról, bár azt még nem tudja, pontosan hova. Döntésének számos oka van, az egyik a szerinte Magyarországon tapasztalható fasizálódás: „bizonyos zsidó háttéruralomról, zsidó bankárokról szóló hazugságok, összeesküvéselméletek és ezzel egyidejűleg a jól bevált bűnbakképzés általánossá válása, a folyamatos cigányozás, buzizás miatt régóta fontolgattam a távozást”. Emellett a megélhetési gondokat említette az énekes.

Fekete Péter, aki arról is ismert, hogy miniszteri biztosként segíti majd a Nemzeti Színház vezetőváltását, azt írja Gerendásnak, hogy szomorúsággal olvasta levelét és szeretne segíteni. "A Békéscsabai Jókai Színház társulata örömmel vár Téged a teátrumba. Gyere, költözz Békéscsabára, akár családostól is (talán az élet kicsit olcsóbb is itt, mint Budapesten); mi segítünk új otthont találni, ha erre igényed van. Munkát kínálunk Neked: fellépést, zeneszerzést, alkotási lehetőségeket. Anyagi biztonságból pedig annyit, amennyit egy átlagos vidéki színház nyújtani tud. Hívunk, gyere közénk, építsd tovább azt, amihez a legjobban értesz: a zenédet, az előadó-művészetedet! Szeretnénk segíteni Neked, és te is segíts abban, hogy közösen bebizonyíthassuk: ez egy befogadó, szeretettel teli, alkotásra kész és képes ország, ahol, ha valaki bajba kerül, talál segítő kezeket" - írja az igazgató a zenésznek.

Fekete állítása szerint náluk ismeretlen az, amiről Gerendás panaszkodott, a zsidózás, a cigányozás, a buzizás. "Kérlek, ne hallgass azokra, akik szomorú helyzeted kapcsán is azonnal „aktuálpolitizálnak”, és ezzel is megosztani akarnak minket – magyarokat! Békéscsaba vár, még ma hívlak telefonon!" - zárul a levél.

Keresse meg a saját közönségét

Nem ez volt az egyetlen reakció Gerendás bejelentésre. A cink.hu beszámolója szerint a Bolyki Brothers alapítója, Bolyki György is levelet írt a zenésznek. "Ha valamikor, hát az MSZP-SZDSZ kormányok idején volt fasiszta masírozás, cigánygyilkosságok, de volt nekünk izraeli állampolgárként idetelepített Szabó Albert dísz-nácink, és sikerült úgy „lehozni” az MSZP-SZDSZ kormánynak a nyolc évét, hogy Parlamentbe kerülhetett a Jobbik. Ha valamikor, hát ezekben az időkben kellett volna „fasizálódásról” beszélni, nem ma" - írja Bolyki.

Gerendás megélhetési panaszaira többek között a következőket válaszolja: "A CD ipar összeomlott, ezt öt éve mindenki látja, tudja. Ennyi ideje készül az egész zeneipar átállni, megújulni, együtt élni az új kihívásokkal. Péter! Az, hogy a lemezek nem jelentenek megélhetési lehetőséget, nem új dolog, és nem csak téged érint! Legfeljebb annyiban érint téged jobban, hogy nem találtad meg a módját az átállásnak, nem sikerült felkészülnöd az új korszak új kihívásaira".

Bolyki szerint nem Gerendás az egyetlen megélheti gondokkal küzdő zenész. "Van olyan élvonalbeli zenész barátom – ha megmondanám a nevét, nagyon csodálkoznál! – aki 2008-2010 között rendszeresen éhezett! Annyira nem volt fellépési lehetőség, hogy már az evés is probléma volt számára. Szerencsére, azóta kicsit javult a helyzet, de koránt sem olyan biztos megélhetés ma zenésznek lenni, mint amilyen a válság előtt volt. A legtöbben rájöttek, hogy sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a külföldi fellépésekre, hiszen olyan sok tehetséges zenész van hazánkban, hogy lehetetlen a hazai piacról ennyi embernek megélni" - érvel.

Végül ő is azt kéri, hogy a zenész ne menjen el az országból. "Ha azoknak a fele lemezt vett volna tőled, akik most olyan nagyon sajnálnak, az egyik leggazdagabb zenész lennél! Ne engedd, hogy álságos „rajongóid” félrevezessenek! Ők nem a te rajongóid, ők azért rajonganak, mert egy művész beszólt a zorbánnak. Hirdess meg egy Gerendás koncertet még ezen a héten, és nézd meg, hányan veszik meg a jegyet, hányan fognak lemezt venni. Ha tényleg olyan sokan, mint ahányan a sajtóban/interneten melléd állnak, jövő hónapban új házat vehetsz magadnak. Ha kevesen, akkor lépd át a most oly hangos tömeget, távolodj el tőlük, és keresd meg a saját közönségedet!"

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?