Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Alternatív Táncsics-díjat kapott Szaniszló Ferenc

2013.04.16. 15:42

Április 15-én, egy hónappal a Táncsics-díj átadása és visszavonása után civilek egy csoportja és az Emberiseg.hu "tévénézők és civilek ezreinek nevében" átadta Szaniszló Ferencnek az Alternatív Táncsics-díjat, "amelyet biztosan nem von vissza senki". A rövid bejelentés mellett az emberiség.hu oldalon fotók láthatók arról, ahogy az Echo tévé munkatársa átveszi a díjat.

Szaniszló ferenc az Alternatív Táncsics-díjjal
Szaniszló ferenc az Alternatív Táncsics-díjjal
Fotó: emberiseg.hu

Az Emberiség.hu az Életért, a Földért, az Egészségért Alapítvány oldala, amely többek között ismeretterjesztéssel, hagyományőrzéssel kapcsolatos filmek, műsorok, előadások, rendezvények, események elkészítésével, megszervezésével, és azok széleskörű publikálásával foglalkozik. A honlapjuk szerint "testi-lelki életmóddal, külső és belső harmóniával, önismerettel, valamint a személyiség-fejlesztés különböző módszereivel kapcsolatos ismeretterjesztés" is a portfóliójuk része.

Szaniszló március 14-én kapta meg az újságírók számára adományozható állami kitüntetést, a Táncsics-díjat. A díjátadás után számos újság, többek között az Index is közölt összefoglalót Szaniszló - antiszemita és romaellenes - munkásságából, ami addig nem jutott el a kitüntetést adományozó miniszterhez. Mások azonban jobban ismerték a nemzetközi összeesküvés-elméletekből, fajgyűlöletből összegyúrt nézeteit, így számos jogvédő szervezet és politikai párt tiltakozott a díjazott személye ellen.

Balog még az nap bejelentette: megbánta, hogy az újságírót kitüntette, mert „az újságíró elmúlt időszakban tett, az emberi méltóságot sértő nyilatkozatairól” nem volt tudomása. Balog akkor még úgy vélekedett, hogy a sajnálkozásnál többet azonban nem tehet az ügyben, a díjat ugyanis nem lehet visszakérni.

A folyamatos hazai és nemzetközi tiltakozások miatt azonban ezt a kijelentését is felülbírálta, és március 19-én, kedden nyílt levélben még megkérte Szaniszló Ferencet, adja vissza a Táncsics- díjat: „2013. március 15-e alkalmából Táncsics-díjat adományoztam Önnek a Magyar Újságírók Közössége felterjesztése alapján. Döntésemmel elsősorban azt a munkát szándékoztam elismerni, melyet külpolitikai újságíróként végzett, amikor az egykori szovjet térségből és a balkáni háborúról tudósított. A döntés meghozatalát követően értesültem azokról, az elmúlt években tett kijelentéseiről, melyekkel nem tudok azonosulni, mert szemben állnak az általam és a Kormány által képviselt értékekkel." Balog Zoltán azt írta: „Rossz döntésemet a nyilvánosság előtt is rögtön beláttam. Más eszközöm nem lévén, ezúton kérem arra, szíveskedjen visszaadni az Önnek általam, tévedésből megítélt Táncsics-díjat. Bízom bölcs döntésében." Szaniszló pedig úgy döntött, hogyvisszaadja a díjat. Most kapott helyette másikat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?