Gerillakötők támadtak a 49-es villamosra

2013.06.14. 09:48
A kötés világnapja alkalmából lelkes gerillakötők támadtak meg tegnap egy 49-es villamost, és feldíszítették színes fonalakkal tetőtől talpig. Aztán átadták a forgalomnak, hogy színesítse a budapestiek életét. A kötések maradnak amíg bírják, vagy amíg el nem tűnnek.

„Mióta kötsz?”- kérdezem a Bartók Béla úti remíz melegében a 49-es villamost megszállt gerillakötő lányok egyikétől. Úgy tűnik azonban, hogy nem ez a megfelelő kérdés az ismerkedésre, egy pillanatra meg is áll a kötőtű a levegőben. Mint kiderült azért, mert ez nem is kötőtű. „Ez horgolás, nem kötés. A kötés két tűvel készül, a horgolást pedig eggyel” – jön a válasz kedvesen. Ez persze csak annak fontos, aki csinálja, márpedig ők csinálják, de nagyon.

Busz helyett villamos

Eredetileg egy egész buszt szerettek volna bekötni, kívül-belül teljesen, méghozzá a várbuszt, de ezt nem lehetett, biztosan túl menő lett volna a turistáknak. Az ötlet egyébként nem példa nélkül való, más országokban kötöttek már be teljes buszt és tankokat, sőt nemrégiben még a berlini metrót is. Így végül busz helyett kaptak egy egész villamost, csináljanak vele, amit tudnak, persze ez is hosszú hónapos szervezőmunkájába került Párniczki Jutkának, aki maga is bevallja, hogy megszállott. Már sok gerillakötésen részt vett, legutóbb az Átrium mozi megnyitójára kötött díszeket. Azt mondja, jól esik a pozitív visszajelzés, amikor csodálják és dicsérik a munkáját. A budapesti gerillakötőknek egyébként messze földtől csodájára járnak, tavaly még a német televízió is forgatott velük reklámot.

Minden lány, aki itt megjelent, a kötés, és a fonalak szerelmese. Itt mindenki mániákus, mondják, volt, aki kisgyerekkel a hátán jött, volt, aki direkt szabadságot vett ki, és voltak nyugdíjas gerillák, akik Rákosmezőről jöttek el idáig. Mindenki hozta a saját kötését és horgolását, volt, aki nagymamája kötését halászta elő a szekrényből, és aki nagyon komolyan vette, az heteken át horgolt és varrt. Lényeg, hogy a villamos be legyen kötve.

Kötés a szakszervezetben

Mert az szép, és másokat is gyönyörködtet. Mert kötni vicces és jó, mondják, egy „folyamatos flow élmény”, fogalmaz egy másikuk. Látod, hogy amit csinálsz, az folyamatosan halad és készül, ez gyors visszajelzés arról, hogy a munkádnak eredménye van. Bár illúzióik nincsenek, hiába a kemény munka, szerintük a legtöbb díszítést le fogják majd lopni. Addig is azonban, amíg fenn lesz, talán örömet okoz. A legtöbb lány a Kézimunkások Szakszervezetének a tagja, csütörtökönként találkoznak egy bárban, a Nagydiófa utcában és kötögetnek. A klubot Kaufer Virág alakította még LMP-s képviselő korában, amikor a parlamentben sokat kötögetett. Mióta azonban visszaadta a mendátumát, erre némileg kevesebb ideje van. Szerintük erre könnyű rákattanni, leginkább azért, mert megnyugtat, és hiába tiltakozom, hogy iszonyú béna vagyok azonnal horgolótűt nyomnak az én kezembe is, hogy tanuljam meg. Persze hamar bebizonyosodik, hogy tényleg béna vagyok, de ennek ellenére horgolok egy girbegurba valamit. Ezt aztán nem használják a villamos díszítésére.

A kárpitra vigyázzunk!

Délutánra az ülőhelyek kezdenek betelni a kötésekkel, a lyukasztók feldíszítve, a gyereksarokban vidám minták. A munkát folyamatosan felügyelik a BKV-tól is, vagy öten biztos megfordulnak a pár óra alatt, furcsa nekik ez az egész. Rám is furcsán néznek mondván én nem vagyok a csapat tagja, csak egy újságíró, úgyhogy bőszen lengetem a szuper horgolásom. De végül csak annyit mondanak, hogy ne lógjon semmi, meg a kárpitban ne essen kár.  A villamos fél ötkor áll ki a kocsiszínből, addigra kész kell lenni, négy körül ezért már teljes a pánik és a kapkodás. Ekkor már a BKV helyszínre érkező sajtósa is tűt meg cérnát ragad, és vadul varrni és kötözni kezdi a díszítéseket. Neki szívügye volt ez a projekt. A végén aztán én is beállok, varrom az ülésekre meg háttámlákra a díszeket, és életemben először gyűszűt húzok az ujjamra.

Fél ötkor a villamos elindul, utasokat nem szállít, csak gerillakötőket. „Nekem fáj az ujjam, tiszta sebes” mondja az egyikük. „Nekem az egész kezem”- szól a válasz. Ez persze nem akadályozza meg őket abban, hogy kössenek tovább. A villamost este fél hétkor átadják a forgalomnak, ezután a 49-es vonalán színesíti majd a budapestiek életét.

A Nyilvános Kötés Világnapja

A Nyilvános Kötés Világnapját 2005 óta ünneplik, minden június második csütörtökén tartják, most már számos országban. Ezen a napon nyilvános kötéshez kapcsolódó eseményeket szervezek, illetve sokan jótékonykodnak is. A bekötött 49-es villamos ezentúl a forgalomban, menetrendszerűen közlekedik, és érvényes jeggyel bárki számára igénybe vehető. Péntek reggel a villamos 8.35-kor indul a Deák térről, majd 8.59-kor az Etele térről, aztán a délutáni csúcsforgalomban ismét jár majd.