Költségvetési csalás a vád Koltaiék ellen

2013.07.15. 13:43

A Fővárosi Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt K. Gábor és hat társa ellen vádat emelt a Fővárosi Törvényszéken – közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője az Indexszel. Bagoly Bettina tájákoztatása szerint a vádirat lényege, hogy K. Gábor és I. Gábor filmproducerek tizenegy háromdimenziós animációs film saját produkcióban történő gyártása során – vádlott-társaik, Cs. Zoltán, S. Zoltán, P. László, K. Áron és Cs. Zoltán közreműködésével – a gyártási költségeket többszörösen meghaladó értékű fiktív számlák felhasználásával jogosulatlanul igényeltek vissza általános forgalmi adót (áfa), illetve jogosulatlanul csökkentették cégeik áfafizetési kötelezettségét.

A közlemény szerint „K. Gábor és I. Gábor a vádlott-társaik által kibocsátott fiktív számlákat a filmek gyártására főleg hazai bankokkal és nagyvállalatokkal kötött támogatási szerződések elszámolására is felhasználták, így a filmtámogatók a fiktív számlákkal elszámolt támogatások után – nem tudva azok felhasználásának tényleges módjáról –, társaságiadó-kedvezményt vettek igénybe. K. Gábor és I. Gábor ezen cselekményei révén a társaságiadó-bevétel is csökkent".

A főügyészség szerint K. Gábor 2008 és 2010 között több mint kétmilliárd, míg I. Gábor több mint másfél milliárd forint összegű vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek. Ez különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás bűntettének minősül, amelynek büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

A közleményben szereplő producerek P. Koltai Gábor és Imgrund Gábor. P. Koltai szülei Koltai Róbert és Pogány Judit színművészek, előbbit ki is hallgatták korábban az ügyben. A történet hátteréről részletesebben ebben a cikkünkben olvashatnak.