2024. június 14. 21:00
Németország
Skócia

Kálomista saját színházának ad támogatást

2013.07.24. 14:28
Az Átlátszó birtokába jutott dokumentumok szerint a Kálomista Gábor vezette Nemzeti Kulturális Alap fesztiválkollégiuma a Thália Színháznak adta a legtöbb támogatást tavaly. Jól járt a Vidnyánszky vezette Csokonai Színház, és az Orbán unokatestvére által igazgatott Budapesti Tavaszi Fesztivál is.

Kálomista Gábor másfél éve vezeti az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumát, ami 2012-ben 700 millió, idén pedig már 1 milliárd forintot költhetett el. Az Átlátszó úgy tudja, hogy a támogatásokról egy hatfős bizottság dönt, amelyből kettő is kötődik a Thália Színházhoz, Kálomista Gábor igazgatóként (vezeadtársa Bereményi Géza), Zimány Zsófia pedig a teátrum előző vezetőjeként.

"Tavaly a bizottság a Thália színháznak összesen 27 millió forintot ítélt meg, ennyi pénzt egy színház sem kapott. A második legmagasabb támogatást, 22 millió forintot a Gyulai Várszínház zsebelte be a fesztiválkollégiumtól, a harmadik legtámogatottab színház pedig 20 millió forintos támogatással a nyíregyházi Móricz Zsigmond színház volt. A top 5-be 12 milliós támogtással feljutott a debreceni Csokonai Színház is, amit akkoriban Vidnyánszky Attila vezetett. Idén a Thália  eddig 60 millió forintot nyert, ennél magasabb összeget (80 millió forint) csak a Móricz Zsigmond Színház kapott. A Csokonai Színháznak 2013-ban is sikerült bekerülni a legtámogatottabb színházak közé, sőt, s még javítani is tudott: az 5. helyről a 3. helyre lépett elő" - írja az Átlátszó.

A portál úgy tudja, hogy Kálomista színháza mellett sikeresen pályázott egy másik pályázati bíráló, Zimányi Zsófia magánvállalkozása is, a Pentaton Művész és Koncertügynökség Kft. A cégnek 2012-ben összesen 6,5 millió forint támogatást ítéltek meg Zimányi (vagy ahogy a cégkivonatban olvasható, Dr. Kolosi Tamásné) közvetlen munkatársai. Zimányi a saját cégével kapcsolatos döntésekben nem vett részt, ahogyan Kálomista Gábor sem szavazott a Tháliás döntéseknél.

Az NKA-tól ezenfelül összesen 75 millió forint támogatást kapott a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. is, amely többek között a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezését intézi. A fesztivált évekig Zimányi Zsófia vezette, posztját most Vitézy Zsófia, Orbán Viktor rokona, a BKK-vezér Vitézy Dávid testvére tölti be. Vitézy Zsófiát egyébként nemrégiben a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet élére nevezték ki, a posztot szeptember elsejétől tölti majd be.