Kósa mai színházat vár Ráckevei Annától

2013.08.22. 13:40

Három vidéki színház is megtartotta évadnyitó ülését, a debreceni Csokonai, a miskolci Nemzeti és a kaposvári Csiky Gergely Színház több tucat bemutatót tervez a 2013/14-es évadban.

Nemzeti színházi státus megerősítése

"A fenntartó debreceni önkormányzat a nemzeti színházi státus megerősítését várja a Csokonai Színház új vezetésétől, a Ráckevei-korszaktól" - mondta Kósa Lajos, a város fideszes polgármestere szerdán az évadnyitó társulati ülésen. Mint ismert, a színház korábbi vezetője, Vidnyánszky Attila július elseje óta a budapesti Nemzeti Színházat vezeti.

A fenntartó elvárása szerint a Csokonainak "a ma emberéhez szóló, mai színháznak" kell lennie, és erősítenie kell a törekvést arra, hogy Debrecen a magyar kultúra egyik fellegvára, zászlóshajója legyen. A Csokonai Színháznak "az ország egyik legjobb, legfontosabb, megkerülhetetlen színházának kell lennie, ezt várjuk a Ráckevei-korszaktól" - mondta a polgármester, aki kérte a teátrumot, hogy "segítsen a város jó hírét kelteni".

További elvárásként fogalmazta meg Kósa Lajos, hogy a színház ne csak eljátsszon, hanem maga is generáljon produkciókat. Kósa Lajos bejelentette: a Nagyerdő ősszel kezdődő rekonstrukciója során teljesen felújítják a több éve használaton kívül lévő, ezer személyes szabadtéri színpadot, amelyet már jövő nyáron birtokba vehetnek a színészek. A félbemaradt Latinovits színház építésének befejezéséhez forrásokat keres a város - mondta a polgármester. Szavai szerint a következő hétéves európai uniós költségvetés "mérsékelten támogatja a kultúrát". Ugyanakkor minden vidéki nagyvárosnak lesz hét évre szóló 10 milliárd forintos kerete, ha másból nem, ebből befejezik a Latinovits színház építését - jelezte Kósa Lajos.

A Csokonai Színház 148. évadját a társulat új igazgatója, Ráckevei Anna nyitotta meg, aki a csapatmunka fontosságát emelte ki annak érdekében, hogy "szenvedélyes munkájukkal" örömet okozzanak másoknak, a közönségnek. Gemza Péter művészeti vezető elmondta: az új évadban 17 bemutatót terveznek, 10-et a nagyszínházban, 4-et a kamarában, 3-at a stúdió színpadon.

A premier darabok közt megtalálható Samuel Beckett: Első szerelem, Nemes Nagy Ágnes: Bors néni, Bors!, Szabó Magda: Régimódi történet, Csehov: Hattyúdal, Hrabal: Gyöngéd barbárok és Szophoklész: Antigoné című drámája is. Ismét lesz operett a Csokonai Színházban, szeptember 13-án tűzik műsorra a Vígözvegyet, de három operabemutatóra is készülnek, így műsorra tűzik Verdi Nabbucóját is. (A premierekről bővebben itt tájékozódhat.) Az évad augusztus 30-án a Szép estéket Debrecen című jótékonysági gálakoncerttel kezdődik.

Rózsaszín június

Színekkel varázsol derűt az idei évadban a Miskolci Nemzeti Színház, amely ebben az évadban ünnepli 190. születésnapját - hangzott el a teátrum szerdai évadnyitó sajtótájékoztatóján. Kiss Csaba igazgató elmondta: minden hónapnak lesz egy jellemző színe, amely egy kis játékosságot, plusz gazdagságot ad majd a bemutatóknak (részletesen itt).

Szeptemberben a reménylila dominál, amely az öregség, a bűnbánat, a fájdalom, a nosztalgia, az érzékenység, a figyelmesség és a luxus színe. Ekkor láthatják a nézők a Lili bárónő című operettet, a Négyszögletű kerek erdő mesét, és a Rómeó és Júlia táncelőadását.

Október a szüreti narancs, az ősz színe: "játékosság, vidámság, a szellem és a libidó egyensúlya, az élet könnyebbik oldala". Bródy Sándor A tanítónője, Az ember, az állat és az erény című darab, valamint Gregg Opelka, C'est la vie című műve szerepel a palettán - sorolta Kiss Csaba. Novembert a Szinva-kék jellemzi, amely a halhatatlanság színe, és rámutat a kényelem, a tehetség, a szavahihetőség és a kitartás fontosságára. Ebben a hónapban láthatják a nézők a My Fair Ladyt, illetve a Kézről kézre című darabot.

December nem véletlenül toll-fehér, ekkor válik valóra a lélek győzelme az anyag felett, a jóság, a sokoldalúság, a túlvilág, a transzcendencia, és néhol a gyász színe. Ennek megfelelően Csehov Sirály és Georg Büchner Woyzeck című alkotása csábítja a nézőket a színházba. A januári borvörösben az élet színe, a felébredés, az újraszületés, a szenvedély kap helyet, a sötétebb árnyalatai a dühöt, az erőt, a lebírhatatlan vágyódást, a gonoszságot hordozzák. Műsoron lesz a Don Giovanni és Ibsen Rosmersholmja.

Februárban a hajnal-türkiz a főszereplő, az állandóság, az érzékenység, a bizakodás és kitűnő ízlés megtestesítője. A Sirály és Vajda János Don Perlimplin, valamint Don Cristobal kortársoperája látható majd Keszég László rendezésében. Márciusban az ultramarin uralkodik, a csend, a nyugalom, a kitartás és a férfiak színe, amely hűséget, bölcsességet, bizalmat is jelent egyben. Szerepet kap Weöres Sándor Holdbéli csónakosa és Michael Frayn Függöny fel! című bohózata.

Áprilist neonzöldre festik a színházban, ez a fiatalság, a tettrekészség, a feltűnés, a szemtelenség színe, de benne van a termékenység is. Sötétebb, mélyebb tónusa a pénzre, anyagiakra utal. Ekkor rendezik meg a Határtalan napokat. Május már az érett napsárgát hozza, a Nap, az isteni fény, az örökkévalóság színe, inspirációt és a boldogság utáni vágyat jelképezi. Anton Pavlovics Csehov De mi lett a nővel? című darabját mutatják be.

Június rózsaszínű, a test és a hús színe, érzékenység, törődés, édes kifinomultság, de sebezhetőség, a kiszolgáltatottságtól való félelem is benne van. Miskolc ekkor válik operafővárossá a Bartók+ Operafesztivál részeként - mondta Kiss Csaba.

A Nemzetiben vendégszerepel a Csiky

Megújult nézőtérrel várja a közönséget a kaposvári Csiky Gergely Színház. Az új széksorokat elsőként a teátrum tagjai vettek birtokba a szerdai évadnyitó társulati ülésen. Rátóti Zoltán igazgató  elmondta, felújították a padozatot, kifestették a nézőteret, elvégezték a tetőzeten a szükséges javításokat és kazánt is cseréltek. Az azonban nem derült ki, hogy a színház régóta tervezett teljes felújítására mikor kerül sor.

Rátóti Zoltán az előző évadot és a kaposvári társulat nyári fellépéseit egyaránt sikeresnek értékelte. A most induló évad műsortervéről szólva az igazgató elmondta: műsoron marad az Othello Gyulaházán, a Cigánytábor az égbe megy, a Portugál és a Vaknyugat című darab.

A nagyszínpadon új bemutató lesz szeptemberben Zágon István és Nóti Károly Hyppolit, a lakáj című zenés vígjátéka, ezt követi Lessing Bölcs Náthán című drámai költeménye, majd egy Oscar-díjas film, David Seidler A király beszéde színpadi változata. A folytatásban Molnár Ferenc Egy, kettő, három/Az ibolya címmel két egyfelvonásos komédia, egy újabb film színpadi változata, Reginald Rose Tizenkét dühös embere következik, és egy komédia, Osztrovszkij Jövedelmező állás című darabja zárja a sort.

A stúdióban ugyancsak szeptemberben mutatják be Schwajda György Csoda című tragikomédiáját, ezt követi Tomasz Man 111 című darabja, majd a Pécsi Nemzeti Színházzal együttműködésben Székely Csaba Bányavakság című tragikomédiáját, Marius von Mayenburg A csúnya című komédiáját és a Magyar Színházzal együttműködésben Jon Fosse Tél című darabját viszik színre. A gyerekeknek két új, zenés előadást kínálnak, a Világszép nádszálkisasszony és a Továbbisvan című mesejátékot.

Rátóti Zoltán kitért arra, hogy szeptemberben a Vidéki Színházak Fesztiválján az Othello Gyulaházán című darabbal vesznek részt a Thália Színházban, novemberben két előadáson a Nemzeti Színházban Schwajda György Csoda című darabját mutatják be, 2014 januárjában pedig ugyancsak a Nemzetiben a Cigánytábor az égbe megy című előadással szerepelnek.