Olivér
4 °C
8 °C

Szörényinek nem Stohl az igazi Koppány

2013.09.05. 08:40

A magyarság önkritikus humorérzéke nagyjából a nullával egyenlő – állítja Szörényi Levente az István, a király Alföldi Róbert rendezte változatával kapcsolatban a Heti Válasznak adott interjújában. Szörényi, aki a darab zeneszerzője, egyébként semmi felháborítót nem látott az előadásban.

Azt is elmondta, hogy azért nem hajolt meg a budapesti előadás után, mert szervezési hiba miatt nem jutott fel a színpadra. Szerinte ebben a verzióban jelent meg végre az a történelmi háttér, amelyről évek óta beszél, amikor erről a korról tart előadást. Ezt eddig egy István-előadás sem tudta ilyen markánsan megjeleníteni. Hozzátette, hogy egyezséget kötöttek a rendezővel, mely szerint sem a zenéhez, sem a szöveghez nem lehet hozzányúlni, cserébe viszont sem ő, sem a másik szerző, Bródy János nem szól bele abba, hogy mi legyen a színpadon.

Szörényi szerint Alföldi rendezése „nem lett olyan jó, hogy teljes mellszélességgel kiállhasson mellette az ember, de a valóságábrázolás remek”. Semmi felháborító nincs benne, hiszen István valóban németeket hívott az országba hatalmának megerősítésére, ahogy az is tény, hogy a nép új hitre térítése tűzzel-vassal ment végbe. Ennek szerinte ma is van jelentősége, amikor „a ránk erőszakolt normákat a legnagyobb szigorral kérik rajtunk számon”.

Azt is elmondta, hogy a „Felkelt a napunk, István a mi urunk” rész megírásakor „Rákosi pajtásra” gondolt, ahogy integetett, ők meg gyerekként énekeltek neki. Szerinte ezt, az eredeti értelmezést a mostani rendezés minden eddiginél jobban adja vissza.

Ami a színészeket illeti, szerinte a Koppányt alakító Stohl András „remek megjelenésű, de hangban kevéssé erős”. Szerinte az új Koppány nem Stohl, hanem Vadkerti Imre, aki Kolozsváron alakította nemrég a szerepet. Ennek ellenére Szörényihez közelebb áll Alföldi modern feldolgozása, mint a kolozsvári, konzervatívabb verzió. Úgy látja, hogy ha később valaki más is hozzányúl a darabhoz, az origó már ez a változat lesz, minden hibája ellenére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?