Foglalj házat!

2013.09.24. 16:23 Módosítva: 2013.09.25. 12:33
A Kortárs Építészeti Központ hétfőn este a Müsziben jelentette be, hogy elindítja Lakatlan – Töltsd újra! nevű projektjét, amelyben üresen álló fővárosi ingatlanoknak keresnek új funkciókat. A közösségi, szociális és kulturális témákat ötvöző civil kezdeményezések november 4-ig jelentkezhetnek a programba.

Polyák Levente, a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) munkatársa a Müsziben rendezett esten elmondta, hogy egy éve kezdtek el foglalkozni a budapesti lakatlan területek problematikájával.

Töltsük meg élettel

Tavaly ősztől építészek, urbanisták, szociológusok, közgazdászok és nemzetközi szakértők segítségével próbálták megérteni, miért vált Budapest a romfétisben szenvedő fotósok fővárosává, kideríteni, hogy a környező országokban milyen kezdeményezések indultak el az üresség felszámolására, és kitalálni, hogy itthon mit lehetne kezdeni ezzel a helyzettel.

VI. Andrássy út 52.
VI. Andrássy út 52.
Fotó: Lakatlan

A KÉK az előkészítő, szakmai fázis részeként tavaly decemberben készített egy közösségi térképet is annak bizonyítására, hogy a város tele van üresen álló, hosszú évek óta eladásra vagy bérlésre kínált, gyakran lepusztult állapotú ingatlanokkal. A térképre eddig már több száz ilyen helyet töltöttek fel az urbanisztika iránt érdeklődők, amik között egyaránt megtalálhatóak budapesti üzlethelyiségek és paloták éppúgy, mint külvárosi irodaházak és foghíjtelkek.

Schancz Judit elmondta, a szervezet most arra vállalkozik, hogy az önkormányzati és magántulajdonban álló, kihasználatlan helyiségeket újra élettel töltse meg civil kezdeményezések segítségével és a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával. A KÉK tehát olyan jó ötleteket vár, amelyek tervével meg lehet győzni az ingatlanok tulajdonosait, hogy ahelyett, hogy továbbra is kihasználatlanul hagynák boltjaikat, irodáikat, épületeiket, inkább bocsássák átmenetileg a civilek rendelkezésére, ingyen vagy minimális bérleti díjért cserébe.

VII. Dózsa György út 74.
VII. Dózsa György út 74.
Fotó: Lakatlan

A KÉK azonban nemcsak közvetítői segítséget ad a civileknek, hanem segítséget is nyújt az ötletek üzleti modellé fejlesztéséhez. Szakmai partnerük a Kreater Társadalmi Innovációs Ügynökség, aminek munkatársa, Rét Zsófia közölte, hogy a kiválasztásra kerülő projekteknek jogi és pénzügyi tanácsadással, mentorálással, és a kapcsolatok kiépítésével tudnak segítséget nyújtani.

Családbarát kávézó és közösségi konyha

A KÉK a Müsziben be is mutatott néhány olyan innovatív közösségi projektet, ami nagy eséllyel pályázhatna programjukba, az egyik ilyen a HellóAnyu! nevű civil kezdeményezés. A Családbarát Város Szociális Szövetkezet csapata három éve kezdett hozzá egy olyan ökokávézó és családbarát közösségi tér létrehozásához, ahol az anyák felnőtt módon tölthetnék együtt az időt, miközben nem lennének elválasztva gyermekeiktől, vagyis nem a homokozó szélén kellene üldögélniük a barátnőikkel, vagy nem kéne játszóházba adniuk a gyerekeiket, ha találkozni szeretnének a barátaikkal. A társaság már végigjárta azt az utat, amire a KÉK most vállalkozik, ugyanis nemrégiben hasznosításra megkaptak a VII. kerületi önkormányzattól egy Csányi utcai, 127 négyzetméteres üzlethelyiséget, ahol a közeljövőben megnyithatják álmaik közösségi központját.

A többi bemutatott projekt azonban egyelőre helyiséget keres ötleteihez, ilyen többek között a Lumen, ami a Kávézó és a Zöldséges után Közösségi Konyhát nyitna, ami egy olyan konyhaengedéllyel rendelkező és teljesen felszerelt co-working kitchen lenne, ahol kisvállalkozások, baráti társaságok, pop-up és lakáséttermek főzhetnének és rendezhetnének esteket kulturált körülmények között. A közösségi konyha eddig már négy olyan partnert talált, akik szívesen főznének náluk. Az egyik ilyen egy húsmentes borvacsorákat rendező társaság, aminek tagjai eddig lakásaikban rendeztek gasztroesteket, de a kezdeményezésük olyan sikeres lett, hogy már kinőtték a rendelkezésükre álló tereket.

Ha van jobb ötleted, pályázz a KÉK-nél. A civil és startup közösségi kezdeményezéseket keddtől lehet feltölteni a Töltsd újra! honlapjára november 4-ig. A nyertes projekteket november végéig választják ki.