Ezerötszáz, nácik által elrabolt festményt találtak Münchenben

2013.11.04. 11:10

A nácik által elrabolt mintegy 1500 festményt, köztük Picasso, Matisse, Chagall alkotásait foglalták le egy müncheni férfi lakásában – írja a Focus című német hírmagazin.

A 80 éves férfi lakásában a lap szerint még 2011 tavaszán jártak a vámnyomozók, ahol a majdnem 1500, eddig eltűntnek hitt kép elsötétített, piszkos szobákban, házi készítésű polcokon hevert. A nyomozók évtizedes konzervdobozok és régi élelmiszerek között bukkantak rá többek között Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall, Emil Nolde, Franz Marc, Max Beckmann és Max Liebermann alkotásaira.

Német katonák egy Tintoretto-festményt távolítanak el egy francia múzeum faláról
Német katonák egy Tintoretto-festményt távolítanak el egy francia múzeum faláról
Fotó: Keystone-France / Europress / Getty

A Focus szerint a képeket a nácik zsidó gyűjtőktől rabolták el vagy „elfajzott” művészet címszóval elkobozták. Egy berlini művészettörténész szerint a művek értéke egymilliárd euróra tehető. Az eddigi vizsgálatok szerint legalább 200 festményt hivatalosan is keresnek, 300 alkotás pedig az úgynevezett „elfajzott” művészethez sorolható.

A nácik a harmincas és a negyvenes években „elfajzottnak” bélyegezték meg azokat a művészeti alkotásokat, amelyek esztétikájukat tekintve nem illettek a nemzetiszocialisták által propagált „emberképbe”. Elfajzottnak számítottak például az expresszionista, az impresszionista, a dadaista, a szürrealista és a kubista alkotások, művészek.

A hírmagazin írásának tartalmát az illetékes augsburgi államügyészség a dpa német hírügynökség vasárnapi megkeresésére sem megerősíteni, sem megcáfolni nem kívánta. Az ügyet a hatóságok igyekeztek addig titokban tartani, amíg nem derítik fel, hogy a képeknek kik voltak az eredeti tulajdonosai.

A lakás tulajdonosa, Cornelius Gurlitt úgy bukott le, hogy egy rutinellenőrzésen 9 ezer eurót találtak nála egy Svájcból Münchenbe tartó vonaton. Néhány hónappal később házkutatást tartottak a lakásában, és akkor bukkantak a megdöbbentő gyűjteményre.

A müncheni férfi egy neves műgyűjtő család sarja, apja az 1930-40-es években vásárolta fel a festményeket. A háború után a férfi azt állította, hogy a mesterművek egy drezdai bombázásban elégtek, valójában fia vigyázott a képekre. Gurlitt a gyűjteményből eladott egy-két darabot, egy Max Beckmann-képért például 840 ezer eurót kapott egy árverésen. Az államügyészség egyelőre adóelkerülés miatt nyomoz a férfi ellen.

A lap úgy tudja, hogy a lakásban talált egyik Matisse-festmény Paul Rosenberg francia zsidó műgyűjtő tulajdona volt, aki Gurlitt apjára bízta gyűjteményét, amikor a nácik elől menekülnie kellett. Rosenberg unokája, Anne Sinclair, Dominique Strauss-Kahn volt felesége évek óta küzd azért, hogy a nácik által elrabolt műkincsek visszakerüljenek eredeti tulajdonosaik leszármazottaihoz.