Lujza
-2 °C
13 °C

Itt a nácik által elrabolt képek listája

2013.11.12. 13:07

Megjelent a zsidóktól a nácik által elrabolt műkincsek sorsával foglalkozó német kutatóintézet online adatbázisában a Münchenben talált festmények gyanús eredetű darabjainak első listája. Az augsburgi ügyészség 25 festmény, grafika és nyomat, köztük Antonio Canaletto, Marc Chagall, Eugéne Delacroix és Henri Matisse egy-egy alkotásának fényképét és fő adatait tette közzé.

A hétfő este publikált lista reakció a tavaly talált gyűjtemény kezelését érő bírálatokra. Számos szervezet, köztük a Zsidó Világkongresszus követelte a német hatóságoktól, hogy hozzák nyilvánosságra a nácik megbízásából dolgozó műkereskedő, Hildebrand Gurlitt hagyatékából előkerült alkotások adatait. "Az egész gyűjteményt azonnal fel kell tenni az internetre" - nyilatkozott Ronald S. Lauder, a szervezet elnöke.

Az eddigi vizsgálatok szerint az 1406 kép nagyjából harmada biztosan nem tartozik a nácik által elfajzottnak bélyegzett művek, vagy a nácik által elrabolt műkincsek kategóriájába. A fennmaradó csaknem 970 festmény közül 380 az "elfajzott művészet" terméke, 590 kép esetében pedig meg kell vizsgálni, hogy a zsidóüldözés következtében került-e a gyűjteménybe - áll a német kormány és a bajor tartományi kormány közös közleményében. E szerint egy szakértői testület dolgozik a képek eredetének kiderítésén.

Hildebrand Gurlitt a nácik megbízásából műtárgyak külföldi eladásával foglalkozott, a propagandaminisztériumban összegyűjtött úgynevezett elfajzott műveket árulta devizáért. Sok képet saját magának vásárolt meg a Joseph Goebbels vezette minisztériumtól. 1940-ben például 4 ezer svájci frankot fizetett 200 alkotásért. A darabonként csupán 20 frankért megszerzett képek között volt például festmény Pablo Picassótól és Chagalltól.

Egymilliárd eurót érhetnek a képek

A gyűjteményre 2012 februárjában bukkantak rá vámnyomozók a műkereskedő fia, Cornelius Gurlitt müncheni lakásában egy adócsalás gyanúja miatt indított eljárás során. A hatóságok az idén november elején nyilatkoztak először az ügyről, miután a műkincsfogás története kiszivárgott a Focus hírmagazinhoz. Akkor az is kiderült, hogy az illetékesek nem tudják, hogy hol van Cornelius Gurlitt. Azt mondták, hogy jelenleg nincs szükség a közreműködésére, de el tudják érni, ha változik a helyzet.

A Paris Match című francia magazin riporterei Münchenben megtalálták a 79 éves férfit, egy bevásárlóközpontban le is fényképezték. Nyilatkozni nem akart. A magazin szerint abban a társasházi lakásban lakik, ahol rábukkantak az apjától származó gyűjteményre.

Cornelius Gurlitt a szomszédok szerint alig járt a koszos lakásban. Nem volt bejelentve Münchenben, nem volt munkahelye, társadalombiztosítása és nyugdíja sem, a festmények elkobzása után pedig nyoma veszett. Az államügyészség egyelőre adóelkerülés miatt nyomoz a férfi ellen.

Szakértők szerint a 121 bekeretezett és 1285 keret nélküli kép együtt összesen egymilliárd eurót érhet.