Az államhoz kerül az Operettszínház

2013.11.14. 19:26

Állami fenntartásba kerül a Budapesti Operettszínház 2014. január 1-jével, az erről szóló megállapodást november 30-ig fogják megkötni. A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározat szerint a kormány egyetért azzal is, hogy a budapesti színház irányítását az emberi erőforrások minisztere lássa el.

A dokumentum felhívja az emberi erőforrások miniszterét és a nemzetgazdasági minisztert, hogy gondoskodjanak a változás törvényi megalapozásáról, és arról, hogy átcsoportosítsák a Budapesti Operettszínház 2014. évi működtetéséhez szükséges forrásokat a 2014-es központi költségvetésről szóló törvényjavaslatban.

Szintén a két tárcavezetőnek kell gondoskodnia a színház által használt ingatlanok bérletével kapcsolatosan felmerülő többletkiadások fedezetéről 200 millió forint összegben. Az emberi erőforrások miniszterének feladata a Budapesti Operettszínház átadás-átvételéről szóló megállapodás előkészítése, olvasható a határozatban.

A Budapest Operettszínház igazgatói posztjára kiírandó új pályázat előterjesztéséről is szavazott csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés. A korábbi – öt évre szóló – pályázatot szeptember 26-án zárt ülésén eredménytelennek nyilvánította a közgyűlés, ezért volt szükség új kiírásra. A dokumentum szerint a leendő igazgató megbízatása 17 hónapra, 2015. június végéig szól.

A Budapesti Operettszínházzal kapcsolatos döntéseket bonyolítja, hogy a színház 2012 májusában közszolgáltatási szerződést kötött az akkori Nemzeti Erőforrás Minisztériummal, hogy a teátrum az előadóművészeti törvény módosítása alapján felálló új finanszírozási rendszerben „nemzeti" minősítést kaphasson. Az Operettszínház nemzeti kategóriába sorolását a Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanács javasolta.

Időközben felvetődött, hogy a Budapesti Operettszínház kerüljön a minisztériumi (azaz állami) fenntartású intézmények közé. Az átadás-átvételről idáig nem jött létre megállapodás a főváros és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között. Az egyezség megkötését késleltette, hogy a színház a Nagymező utcában egy értékes fővárosi telken áll, melynek jövőbeni tulajdonáról vagy egy esetleges telekcseréről szintén egyeztetni kell.