Tizenegy milliárd forintnyi Miró-képet árvereznek el

2013.12.20. 11:58

A portugál kormány árverésre bocsátja a Christie's aukciós cégnél Joan Miró 30 millió font (csaknem 11 milliárd forint) összértékűre becsült 85 alkotását, amelyet korábban egy tönkrement banktól szerzett meg – írja az MTI.

A gyűjtemény az egyik legkiterjedtebb és legnagyobb hatást keltő gyűjtemény a katalán szürrealista festőtől, amely valaha árverésre került, és Miró pályájának hét évtizedét öleli fel - közölte a Christie's. A legolcsóbb művek értéke 10 ezer fonttól indul, a legdrágábbat pedig 4 és 7 millió font közöttire tartják.

A portugál kormány a Banco Portugués de Negocióstól szerezte meg a festményeket, amikor az tönkrement a 2008-ban kezdődő globális pénzügyi válságban. Az aukció február 4-én és 5-én lesz.

2500 alkotását kedvenc városára hagyta

Az 1893-ban született Miró 1907-ben művészeti kurzusra is járt a La Escuela de la Lonja festőiskolában kezdte művészeti tanulmányait. Fejlődésére jótékonyan hatottak a Párizsban töltött 1920-as és1930-as évek, amikor személyesen megismerkedett Pablo Picassóval és a Párizsi Iskola számos alkotásával, felfogásával.

A Wikipedia róla szóló szócikke szerint 1925-ben csatlakozott a szürrealistákhoz, barátságot kötött a hozzá sokban közel álló Paul Kleevel. Joan Miró, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Juan Gris a 20. század spanyol-katalán festőóriásai. Miró a fauvizmus, a kubizmus, a dadaizmus és a szürrealizmus világában otthonosan járva egyedi, költői, játékos, humoros világot hozott létre. A gyermekrajzok varázsa és az avantgárd újító szabadsága fonódott eggyé műveiben.

1983-ban hunyt el, házát, stúdióit és vele számos alkotását (mintegy 2500 műtárgy és dokumentum) Mallorca fővárosára, Palmára hagyta. A művészt Barcelonában, a Montjuich hegyen fekvő temetőben helyezték örök nyugalomra.