Náci kincset találtak a német parlamentben

2013.12.30. 11:00
Lovis Corinth: Straße in Königsberg
Lovis Corinth: Straße in Königsberg

Bild szerint megint találtak két olyan festményt a német parlamentben, amit valószínűleg a nácik koboztak el az eredeti tulajdonostól. Azt írják, hogy a Gurlitt család közvetítésével kerülhettek a Bundestagba a képek, ami azért jelentős, mert a Gurlitt-gyűjteményből még 2011-ben lefoglalt a német rendőrség 1500 képet. Ez csak idén novemberben derült ki, korábban a képeket eltűntnek hitték.

Hildebrandt Gurlitt a '30-40-es években foglalkozott műgyűjtéssel, és azokat a képeket vásárolta meg áron alul, amelyeket a nácik arra hivatkozva koboztak el az eredeti tulajdonostól, hogy „elfajzottak”. Ide tartozott minden olyan műalkotás, ami valamiért zavarta a nácikat, például az összes expresszionista, impresszionista, dadaista, szürrealista és kubista kép. Örököse, Cornelius Gurlitt lakásán taláták meg 2011-ben a képeket, de azóta kiderült, hogy azért az egész gyűjtemény nem lopott.

Azt nem árulta el a parlament szóvivője, hogy ki lehetett az eredeti tulajdonos. A német parlament négy éve már visszaadott egy másik, szintén a nácik által elkobzott festményt.

A mostani két képről úgy derült ki, hogy valószínűleg a nácik kobozták el, hogy 2012 óta egy művészettörténész a házelnök megbízásából átvilágtja a Bundestag 4000 darabos műkincsgyűjteményét. Eddig 108 olyat talált, amit valószínűleg a nácik raboltak el. 2014 márciusáig kell befejezni a vizsgálatot.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke szeretné, ha a hatóságok mind a 108 gyanús darabnak közzétennék a címét.

A most megtalált két festmény:

  • Georg Waltenberger, Bülom kancellár a Reichstagban beszél (1905), és
  • Lovis Corinth, Utca Königsbergben (1918). Ez valójában egy litográfia.