Zsigó Róbert még törvényt is módosíttatott

2014.01.29. 15:38
Zsigó Róbert, Baja polgármestere és a Fidesz szóvivője – úgy tűnik – nem ismer lehetetlent, ha igazgatói kinevezésről van szó. Zsigónak bokros polgármesteri teendői között még arra is jutott ideje, hogy meggyőzze a parlamentet egy gyors törvénymódosításról annak érdekében, hogy az általa kiszemelt jelölt ülhessen a bizonyos igazgatói székbe. De mielőtt valaki félreértené a dolgot, a harc nem egy nagy vállalat, hanem egy vidéki könyvtár vezetésért folyik.

Mint ahogy a történetről a Cink.hu és a Magyar Narancs is beszámolt, tavaly nyáron lejárt a bajai Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ igazgatójának, Letenai Máriának a mandátuma, aki egyedüli jelöltként ismét meg is pályázta a posztot. Letenait mégsem nevezték ki újra, mert állítólag nem volt meg a megfelelő szakmai végzettsége. A jegyző vizsgálatán azonban kiderült, mégiscsak megfelelő Lentai végzettsége, de mégsem nevezték ki. Letenai a Magyar Narancsnak elmondta, azóta sem közölte vele senki, hogy mi volt a gond a pályázatával.

Valószínűleg csak annyi, hogy a polgármesternek új jelöltje volt, mégpedig Munczig Dénesné, aki a Magyar Narancs informátorai szerint Zsigó egyik bizalmasa. Munczignéval csak annyi a baj, hogy nem felelt meg a szakmai követelményeknek, nem volt meg ugyanis a törvényileg megszabott dupla végzettsége a könyvtár és kultúrház vezetéséhez. Zsigó Róbert azonban nem ismer lehetetlent, egyenesen Halász János kulturális államtitkárnál járt közben avégett, hogy enyhítsenek a törvényen, és így megfeleljen a kiírás Munczignénak is. A Narancs birtokába került szöveges bizonyítékban Baja fideszes polgármestere „a lehető legtermészetesebben adta elő egy novemberi bajai önkormányzati ülésen”, hogyan próbálta elérni Halász Jánosnál, hogy a közművelődési intézmények vezetői végzettségére vonatkozó jogszabályi előírásokon lazítsanak. A törvény módosult, ez azonban még mindig nem volt elég, benne maradt ugyanis a kötelező 5 év szakirányú gyakorlat, ami Munczignénak még mindig nem volt meg. Hosszas fejfájást ez sem okozott, a pályázatban ugyanis valótlan adatokat tüntetett fel erre vonatkozóan.

A Cinknek sikerült megszereznie azt a szakértői jelentést, amit Török József írt a jelentkezők pályázatairól. Ebből kiderül, hogy Török leleplezte a zsiványságot, és rájött, hogy a szakmai gyakorlat mindössze 3 év 2 hónap volt. Emellett Munczigné eleve olyan munkát is beírt művelődésszervezői szakmai gyakorlatnak, ami nem volt az, a bajai rádió ügyvezető igazgatói posztja ugyanis nem számít ide.

De hiába mondta ki a szakértő, hogy Munczig Dénesné nem felel meg a pályázatra, a szakmai bíráló bizottság valahogy kiokoskodta, hogy Munczig dolgozott a Baja Hangja rádió ügyvezetőjeként is, és bizony az is szakirányú dolog. Mindent megtettek tehát, hogy a rejtélyes Munczig Dénesné alkalmas legyen a könyvtárigazgatói posztra.

A bajai testület január 30-án, csütörtökön dönt az igazgatói posztról. Az enyhített szakmai követelmények miatt már három pályázó is van, a sokat emlegetett Munczigné mellett a Zalavári László, a könyvtár jelenlegi igazgatóhelyettese, és Menczer György helyi rendezvényszervező. Letenai Mária a történtek után nem pályázott újra.