Közösségi videoakció indul Magyarországon a nyitottságért

2014.03.12. 17:44

Tavaly nyáron "Nyitottak vagyunk" néven indított közösségi kezdeményezést a Prezi, az espell és a Google, hogy közös platformot teremtsenek az azonos értékrendet vallók számára, akik kiállnak a sokszínűség mellett és a diszkrimináció ellen. A kezdeményezéshez csatlakozott az Index, a blog.hu, a Velvet és a Dívány is, így szerkesztőségünk egy indexes molinó mögött részt vett a mozgalom által elsőként felkarolt Budapest Pride Felvonuláson . 

Sehol egy bőrtanga, csak vidám emberek

A kezdeményezés a március 12 és 19 között tartó #Nyitottakvagyunk hét formájában folytatódik, amelynek keretében lesz tematikus filmvetítés Budapesten, a Cirko Gejzír Moziban és a Cinemacity Aréna plázában, tematikus budapesti városi séták a Budapest Underguide és a Hosszúlépés. Járunk? szervezésében. 

Azért indítottuk a Nyitottak vagyunk kezdeményezést tavaly nyáron, mert nem csak azt gondoljuk, hogy nyitottnak lenni helyes, de tapasztalatból tudjuk, hogy meg is éri. Tudjuk, hogy hozzánk hasonlóan sokan nyitottak. Szerintünk fontos ezt megmutatni, hogy ezzel inspiráljunk másokat is. Ezért most arra kérjük a Nyitottak vagyunk-hoz csatlakozott több mint 500 céget, szervezetet és vállalatot, és arra bíztatunk mindenkit, aki szerint megéri nyitottnak lenni, hogy mondják el saját történeteiket. Történeteket, melyekből kiderült számukra, hogy megéri nem az előítéletekre hallgatni. A nyitottságnak számtalan arca van, és teljesen hétköznapi élethelyzetekben kerül elő. Abban hiszünk, hogy ezek a történetek inspirálnak másokat is” - mondták a kezdeményezők. “A videók, a nyitottságról, elfogadásról szóló üzenetek, megtalálhatóak lesznek a YouTube-on. És reméljük, hogy így eljutnak azokba a néha magányos, szorongásokkal teli szobákba is, ahol talán a leginkább szükség van az elfogadó üzenetekre, hangokra.

A kezdeményezéshez olyan ismert emberek adják az arcukat, mint D. Tóth Krisztina, Tóth Gabi, Hozleiter Fanny Mosolyka, Máté Krisztina, Bihari Viktória, a Tékasztorik blog szerzője, Szüts Miklós festőművész, cégek közül pedig a LogMeIn és a Microsoft, a szervezetek közül az Amnesty International Magyarország. Videóban üzennek a Nyitottak vagyunkat kezdeményező cégek, a Google, az espell és a Prezi vezetői, munkatársai is, itt lehet végignézni őket. A videóüzenetek közös mottója: “Nyitottnak lenni megéri. Ne hallgass az előítéletekre.”

Mi az a Nyitottak vagyunk?

A közösségi kezdeményezéshez csatlakozók alapvető értéknek tekintik, hogy másokat csak tetteik és teljesítményük alapján ítélnek meg, tekintet nélkül életkorra, nemre, nemi identitásra, szexuális orientációra, nemzeti, etnikai hovatartozásra vagy származásra, politikai, vallási vagy más meggyőződésre, és fizikai vagy egyéb adottságokra, tekintet nélkül minden másra. A Nyitottak vagyunk első közös programjaként az alapító cégek és az Index tavaly közös kamionnal mentek a Budapest Pride-ra, hogy együtt ünnepeljék a világ sokszínűségét.