Ödön
1 °C
11 °C

Megmenekült a Millenáris lecsóskertje

millenaris-6580
2014.03.18. 14:57 Módosítva: 2014-03-18 15:23:28
Az Index úgy értesült, hogy bár a fenntartó Kortárs Építészeti Központ már majdnem eltemette, mégis megmenekült a Lecsós névre hallgató közösségi kert a Millenárisban.

Kertész Monika, a KÉK közösségi kertekért felelős munkatársa az Indexnek elmondta, hétfőn délután hívta fel a Millenáris Nonprofit Kft. műszaki igazgatója az örömhírrel, hogy bár október 31-ével felmondták a szerződésüket, most újra szerződnének velük. Feltehetően a háttérben az állhat, hogy a Széllkapu projekt miatt a Millenáris parkfelújítása is csúszik.

A Millenáris ezért most 2014. november végéig tartó határozott idejű megállapodást ajánlott a KÉK-nek, amit boldogan elfogadtak. "Hihetetlen, hogy ez megtörtént, most várjuk a szerződést. A régi kertészekkel új szerződést fogunk kötni, a felszabadult helyeket pedig újra megpályáztatjuk" – mondta Kertész Monika.

A Kortárs Építészeti Központ a külföldön már jól bevált community garden mintájára 2012 tavaszán a Millenárisban nyitotta meg a város első közösségi kertjét, a Lecsós Kertet, ahol azóta 88 darab, öt négyzetméteres parcellán nagyjából két-háromszáz ember gazdálkodott vegyszermentesen.

A Lecsós kert megmaradásának azonban nemcsak a városi kertészek örülhetnek, hiszen a növényeknek köszönhetően két év alatt a fővárosban megszokott táj- és kertépítési monokultúrával szemben mérhetően a Millenáris 3 kilométeres körzetében megnőtt a biodiverzitás. (A közösségi kertekről szóló riportunkat itt olvashatják.)

A KÉK a VIII. kerületben a Leonardo utcában is működtet egy közösségi kert, ahol nemrégiben felszabadultak helyek. Kertész Monika elmondása szerint akkora az érdeklődés, hogy csak erre a 14 parcellára eddig 195-en jelentkeztek környékbeliek.

További jó hír a városi kertészkedőknek, hogy nemsokára két új közösségi kert is nyílik a városban, a budai oldalon a Margitutcakilenc nevű közösségi központban, ahol szombaton tartanak kertavatót. A pesti oldalon pedig Zuglóban, a Zugkert, ahová még várnak jelentkezőket itt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?