Megmenekült a Millenáris lecsóskertje

millenaris-6580
2014.03.18. 14:57 Módosítva: 2014.03.18. 15:23
Az Index úgy értesült, hogy bár a fenntartó Kortárs Építészeti Központ már majdnem eltemette, mégis megmenekült a Lecsós névre hallgató közösségi kert a Millenárisban.

Kertész Monika, a KÉK közösségi kertekért felelős munkatársa az Indexnek elmondta, hétfőn délután hívta fel a Millenáris Nonprofit Kft. műszaki igazgatója az örömhírrel, hogy bár október 31-ével felmondták a szerződésüket, most újra szerződnének velük. Feltehetően a háttérben az állhat, hogy a Széllkapu projekt miatt a Millenáris parkfelújítása is csúszik.

A Millenáris ezért most 2014. november végéig tartó határozott idejű megállapodást ajánlott a KÉK-nek, amit boldogan elfogadtak. "Hihetetlen, hogy ez megtörtént, most várjuk a szerződést. A régi kertészekkel új szerződést fogunk kötni, a felszabadult helyeket pedig újra megpályáztatjuk" – mondta Kertész Monika.

A Kortárs Építészeti Központ a külföldön már jól bevált community garden mintájára 2012 tavaszán a Millenárisban nyitotta meg a város első közösségi kertjét, a Lecsós Kertet, ahol azóta 88 darab, öt négyzetméteres parcellán nagyjából két-háromszáz ember gazdálkodott vegyszermentesen.

A Lecsós kert megmaradásának azonban nemcsak a városi kertészek örülhetnek, hiszen a növényeknek köszönhetően két év alatt a fővárosban megszokott táj- és kertépítési monokultúrával szemben mérhetően a Millenáris 3 kilométeres körzetében megnőtt a biodiverzitás. (A közösségi kertekről szóló riportunkat itt olvashatják.)

A KÉK a VIII. kerületben a Leonardo utcában is működtet egy közösségi kert, ahol nemrégiben felszabadultak helyek. Kertész Monika elmondása szerint akkora az érdeklődés, hogy csak erre a 14 parcellára eddig 195-en jelentkeztek környékbeliek.

További jó hír a városi kertészkedőknek, hogy nemsokára két új közösségi kert is nyílik a városban, a budai oldalon a Margitutcakilenc nevű közösségi központban, ahol szombaton tartanak kertavatót. A pesti oldalon pedig Zuglóban, a Zugkert, ahová még várnak jelentkezőket itt.