Egymillióra bírságolták az ATV-t

2014.04.01. 17:36

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint az ATV törvénysértően közölt politikai reklámokat, ezért eltiltotta a tévét a további jogszabálysértésektől, és több mint egymillió forint bírságot szabott ki rá, írja az MTI. Az NVB-nél egy magánszemély panaszolta be az ATV-t amiatt, hogy március 30-án, a Rendkívüli Egyenes beszéd című műsorban, amikor a baloldal Opera előtti nagygyűlését közvetítette, 11 alkalommal politikai reklámot sugárzott. A reklám a kormányváltás pártjait népszerűsítette.

Az NVB keddi ülésén helyt adott annak a kifogásnak, hogy az ATV nem jelentkezett be a február 15-i határidőig, pedig ez lett volna a feltétele annak, hogy kereskedelmi televízióként politikai reklámokat sugározhasson. A panasz része volt az is, hogy a reklámokban nem volt impresszum, nem derült ki, hogy ki a kiadó, ki felel a kiadásért és a szerkesztésért. Az NVB emiatt is megállapította a jogsértést, és eltiltotta a szpotok készítőit attól, hogy impresszum nélkül terjesszenek politikai reklámokat.

Németh Szilárd, az ATV hírigazgatója arról számolt be az Indexnek, hogy csak fél órával az ülés előtt értesültek arról, hogy a választási bizottság milyen ügyben vizsgálja az ATV-t. "Az ülésen az elnök nem engedte, hogy a jogi képviselőnk felszólaljon, védekezzen. Az említett felvételek nem politikai reklámok voltak, hanem a vasárnapi rendezvény részét képezték, azt a tüntetést szervezők vetítették a közönségnek, ezt láthatták a közvetítésünkben is. A «bűnünk» tehát az volt, hogy vágatlanul adtuk az élő közvetítést a vasárnapi rendezvényről, és nem vagdostuk szét, amikor a bejátszók mentek."  – fogalmazott Németh.

A hírigazgató szerint a Fidesz szombati tömeggyűlése esetén ugyanúgy jártak el, mint a vasárnapi gyűlés esetében. "Mi voltunk az egyetlen tévé, amelyik mindkét rendezvényt élőben és vágatlanul adta, és mi vagyunk az egyetlen tévé, amit ezért megbüntettek."  – mondta Németh.