A rokonok nem feltétlenül tehetségtelenek

2014.04.03. 10:52
Kálomista Gábor producer a Népszabadságnak adott interjújában semmi kivetnivalót nem talált az általa kapott többmilliárdos támogatásokban, sem abban, ha valaki ismerőseit, rokonait hozza vezető pozícióba. A Coming outtal nagyon elégedett.

A Kálomista Gábor producer és felesége által tulajdonolt filmes és médiavállalkozások több mint négymilliárd forint támogatásra és megrendelésre tettek szert különböző állami intézmények révén 1998 óta, főleg a Magyar Mozgókép Közalapítvány – Magyar Nemzeti Filmalap, a Duna TV – MTVA, valamint az Országos Rádió és Televízió Testület – Médiatanács irányából. Ebből több mint egymilliárd forintról szóló döntés a 2010-es kormányváltás után született, legalábbis az Átlátszó.hu számításai szerint. A portál kétrészes cikket közölt Kálomista életéről és üzleti ügyeiről.

Kálomista Gábor most egész oldalas interjút adott a Népszabadságnak, melyben már csak 1,1 milliárd forintról van szó, ami Kálomista szerint nem kiemelkedően magas összeg, ha azt nézzük, hogy ebből 23 film készült el. Kálomista az interjúban gyakorlatilag minden ellene felhozott kritika alól kimagyarázza magát, és úgy ítéli meg, munkásságával minden rendben van. A producer azt állítja, hiába kapott rendszeresen kapott támogatást az azóta már megszűnt MMKA-tól, az elsők között volt, aki bírálta annak működését. Tény, hogy az ő támogatásait sosem vizsgálta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, ezt ő is elismeri, de szinte minden hónapban vizsgálta az APEH. „Annyiszor jelentettek fel, hogy el sem tudja képzelni.”

Az interjúban az Index egyik információja is felmerül, miszerint Kálomista kifejezetten lobbizott azért, hogy Andy Vajna pozícióba kerüljön, és azóta jelentős összegeket nyert el a filmjeire. Kálomista a Népszabadságnak elismeri, valóban lobbizott Vajna mellett, de azért, mert ő legmegfelelőbb erre a feladatra. Ettől függetlenül nem azért lett kormánybiztos, mert az ő barátja. Szerinte nincs abban semmi visszás, hogy egy barátja ül a Nemzeti Filmalap élén, hiszen ő a Filmalaphoz pályázik, nem pedig személyesen Vajnához. Nem lát kivetnivalót abban sem, hogy az általa vezetett Nemzeti Kulturális Alap fesztiválkollégiuma a Thália Színháznak adta a legtöbb támogatást tavaly – a Tháliának Kálomista a menedzser igazgatója. A bizottság a Thália Színháznak összesen 27 millió forintot ítélt meg, ennyi pénzt egy színház sem kapott.

„Azt tudom mondani, mint a többi ilyen gyanakvó kérdésre is: attól hogy valaki valakinek a rokona, ismerőse, még nem feltétlenül tehetségtelen. Nem érdekel, hogy ki kinek a kicsodája, a teljesítményt kell nézni" – mondja az interjú végén Kálomista azzal kapcsolatban, hogy általa létrehozott fesztiváligazgatói posztot, szintén az ő és Halász János egyik közeli ismerőse, Lantos Anikó tölti be. Kálomista úgy véli, a Thália működik, vannak előadásaik, amelyekre nem lehet jegyet kapni: „Jelentős művészek szerződtek ide, (...) engem higgyel el, egyikőjük világnézete sem foglalkoztat, de dolgozott velünk Alföldi és Koltai Róbert, én hívtam Kulka Jánost is.”

Kálomista az általunk is kritizált Coming out című filmről is beszélt, melynek 142 ezres nézőszámával elégedett, szerinte a film kitűnően helyt állt a moziban, és hozta, amit vártak tőle. Szerinte nem ártottak a filmnek a negatív kritikák, és a „társadalmi tudattal kapcsolatos mindenféle belemagyarázások”.

Az interjúban nincs szó Kálomista eddigi talán legjobb üzletéről: egy MTVA-val kötött szerződésben Kálomista Gábor cége, a Mega Film Kiadó Kft. vállalta, hogy egy percnyi Déli harangszó – Alkotmány aláírás című műsort gyárt le 6 540 000 forintért.