Nem elég toleránsak az építészek

2014.05.30. 16:05

"A rendelkezésre álló szűk időbeli keresztmetszet kizárta a tervpályázati megoldást. Emiatt is választottuk a látványötlet-pályázatot, amely lehetővé tette, hogy az építészi szakma mellett vizuális kultúrával és erővel rendelkező egyéb alkotók elképzelései is megfogalmazódjanak, képzőművészektől filmesekig vagy látványtervezőkig. (De akár gyermekek ötleteitől sem zárkóztunk volna el.)" - reagált a magyar pavilon tervét ért kritikákra a Carpathia Kft., a magyar pavilon tervezője és megvalósítója.

1815 12061 pavilon n
Fotó: expohungary.com

Ahogy az Index is beszámolt róla, Szőcs Géza kormánybiztos nemrég Milánóban mutatta be a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának terveit. A szakmát meglepte, hogy nem Gettó Tamás és Hutter Ákos a zsűri döntése szerint első díjas „A Malom” című terve, hanem a második díjas „Alakor”, Sárkány Sándor és Ertsey Attila elképzelése szerint épül meg a magyar pavilon. 

Azóta többen bírálták a döntést, többek között a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége. Ezekre válaszolt most a tervező cég.  "A látványötlet-pályázat zsűrijének összetételével kapcsolatban soha senki nem fogalmazott meg fenntartást, kompetenciáját senki nem vitatta. Most azonban mintha valamiféle kettősség volna megfigyelhető a zsűri döntésével kapcsolatban. Az, hogy 45 pályamű közül első díjasként minősítette az egyiket, állandó hivatkozási alap. Ám amikor a második díjazott pályázatról beszélünk, akkor ez a legitimáció mintha már nem számítana" - írták.

Emlékeztetnek arra, hogy a két szervezet is azt írta, hogy a bírálat jó hangulatban folyt, végül érvényesültek az építészeti szempontok, pontozással a MALOM lett az első.

Ha valaki valahol elsőként végez, a második ugyanabban a versenyben lesz második.

- teszik hozzá, vagyis a cég szerint ha a zsűriben részt vevő szervezetek saját támogatottjuk első helyezését korrektnek tartják, azt is el kell fogadniuk, ha egy pályázat megszerezte a második díjjal együtt járó legitimitási fedezetet. 

Az építészet történetét mindig is jellemző viták az utóbbi évszázadokban mint a racionális és a romantikus irányzatok közötti összecsapásokban fogalmazódtak meg. Ebbe a szembenállásba illeszkedik a jelen konfliktus is, amelyben a másság iránti, a mások világlátása és szemlélete iránti tolerancia kevés szerephez látszik jutni. Mindenesetre megnyugtatónak tűnik a vitatott pályamű kedvező olasz fogadtatása.

- áll még a közleményben. A tervező cég szerint a kormánybiztosság megvalósíthatósági és egyéb szempontok alapján jutott addig a konklúzióig, mely szerint az első helyezett látványötlet a rendelkezésre álló idő alatt és a rendelkezésre álló költségkeretből nem valósítható meg. De biztosak abban, hogy egyszer meg fog:

Kívánatosnak látjuk természetesen azt is, hogy a nagy népszerűséget szerzett MALOM elképzelés megvalósuljon. Híveinek számát figyelembe véve, nem lehet kétséges, hogy előbb-utóbb ez meg is fog történni.