2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

A BME építészei is kiakadtak a magyar pavilonon

2014.06.02. 16:02 Módosítva: 2014.06.02. 16:02

Már a BME Építészmérnöki Karának Középülettervezési Tanszékén tanító, nagynevű, Kossuth- és Ybl-díjas egyetemi tanárok is kiakadtak a 2015. évi Milánói Világkiállításra tervezett, sámándobos-dinócsontvázas magyar pavilon miatt.

Fotó: expohungary.com

Az Építészfórum.hun megjelent nyílt állásfoglalás szerint az Alakor, Sárkány Sándor és Ertsey Attila munkája

giccsbe hajló építészeti paródia,

ami nem képviselheti Magyarországot a nemzetközi színtéren, mivel

ez ellentétes lenne az ország - mindannyiunk - érdekeivel.

Az állásfoglalás aláírói közt van többek között Balázs Mihály egyetemi tanár, Kossuth-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Cságoly Ferenc egyetemi tanár, Kossuth díjas építész, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, valamitn Fejérdy Péter, Karácsony Tamás, Major György, Radványi György és Sugár Péter Ybl-díjas építészek.

Mások is tiltakoznak Flintstone-ék sámándobja ellen

Ahogy korábban az Index is beszámolt róla , Szőcs Géza kormánybiztos május 23-án Milánóban mutatta be a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának terveit. A szakmát meglepte, hogy nem Gettó Tamás és Hutter Ákos a zsűri döntése szerint első díjas A Malom című terve, hanem a második díjas Alakor, Sárkány Sándor és Ertsey Attila elképzelése szerint épül meg a magyar pavilon.  

Pár napja szintén az Építészfórum.hun tette közzé nyílt levelét a pavilont kifogásoló győri építészszakma, de korábban a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége is tiltakozott. Erre az Alakort tervező cég így reagált a múlt héten: 

Az építészet történetét mindig is jellemző viták az utóbbi évszázadokban mint a racionális és a romantikus irányzatok közötti összecsapásokban fogalmazódtak meg. Ebbe a szembenállásba illeszkedik a jelen konfliktus is, amelyben a másság iránti, a mások világlátása és szemlélete iránti tolerancia kevés szerephez látszik jutni.  

A korábban pályázatgyőztesnek kikiáltott, ám finanszírozási nehézségekre hivatkozva végül kidobott Malom tervezője, Getto Tamás,  a Pécsi Tudományegyetem Belsőépítészeti és Környezettervezési Tanszékének vezetője pedig így reagált május 28-án az Alakor győzelmére,  miután a kormányzati döntésről nem kaptak tájékoztatást, csak a Facebookról értesültek róla :    

A hírt rossz érzéssel fogadtam, de nem mondhatnám, hogy sokkolóan hatott volna, mert gyanúsnak találtam azt a csöndet, ami a dolgot már egy ideje övezte.