A Fidesz viszonya a jegesmedvékhez

2014.09.06. 15:01

Képzeljék el a szépségkirálynőt, aki minden egyes díjátadón érzékeny szavakat ejt az Északi-sark veszélyeztetett jegesmedvéiért, a közönség derültsége, vagy unott hümmögése közepette Mígnem a globális felmelegedés miatt a jegesmedvék talpa alatt lassanként tényleg szőnyeg méretűre zsugorodik a jég, és a modell nyavalygása drámai helyzetjelentéssé válik. Ezzel a folyamattal írható le az Arc plakátkiállítás helyzete is.

Az Arc már hosszú ideje a kormányfikázásra építi a show-t. Lehet a kiállítás témája a hit, mint idén, vagy hogy mi történt velünk az évben, ahogy tavaly, a plakátok mindentől függetlenül rezsicsökkentésről, elvándorlásról, állami pénzlenyúlásról, és központosított agymosásról szólnak.

Közben viszont egyre látványosabban kezdett fogyni a jegesmedvék talpa alól a jég, szóval ami riogatásnak tűnt, releváns helyzetjelentés lett. Bár a kormány nagy meglepetésre kreált magának néhány kevésbé vonalas médiumot, a helyzet az, hogy vagy az internetre, vagy az 56-osok terére kell mennie annak, aki nem Európa jogos megleckéztetéséről, a világot állva hagyó gazdasági sikereinkről, vagy valami szuper stadionról akar hallani.

Akkor, amikor a kormányzati PR simán veri a kádári propagandát, irrelevánssá válik, hogy az ARC plakátjai a teljes magyar társadalom világképét vagy a műveket válogató zsűri felfogását képviselik-e. A lehangoló helyzetben hirtelen önmagában is viccesnek tűnhet az a Dózsa György útra néző plakát, amelyen Lázár János látható, mintha az M1 műsorvezetőjeként Londonból jelentkezne be. Értik, arról a titkos útról, ami miatt lemondott az Origo szinte teljes stábja.

A művek többsége egyébként vállalható, és van pár egészen izgalmas darab is, köszönhetően annak is, hogy kikoptak az ismert logók vicces átírásával üzengető plakátok. A kedvencem a Derkovits-féle Dózsa-sorozat parasztjait egy BKV-buszon utaztató kép, ami egyébként a zsűrinek is tetszett, mert 3. díjat kapott. A forradalmi tömegek engedelmesen zötyögő utazóközönséggé degradálása jobban írja le a helyzetet, mint öt nyíltan fideszező plakát. (Például a Tiszteletet Orbán Viktornak című.)

Az idei kiállítás vezérmotívuma egyébként a stadion, egy ilyen terv lett a fődíjas is. A munka didaktikus, ami végül is egy óriásplakát esetében akár követelmény is lehet. Mindenesetre a torz focipálya képével gyorsan meg lehetne magyarázni a legnaivabb eukratának is, hogy milyen trükkel vezeti meg a kormány az akadékoskodó Brüsszelt. A pályával minden rendben, alapvonal, kapuk, tizenhatos mind megvan, csak éppen az elemek elrendezése olyan, hogy abból tisztességes mérkőzés nem lesz.

Nem akarjuk elvenni Bolgár György megélhetését, úgyhogy nem merülünk el mélyebben a kormány ekézésébe. Ha éppen antikádárista hétvégét tart, sétáljon ki a Városliget mellé, és érezze, hogy most aztán jól beolvas a kormánynak. A kiállítás nem túl hosszú, még egy kellemes délutáni szunyókálásra is marad ideje.