Ismét Fekete György lesz a magyar művészet ura

2014.10.16. 11:07
Újra megválasztották az MMA elnökévé, a posztért csak ő indult.

Fekete Györgyöt, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) eddigi vezetőjét választotta elnöknek a testület a szerdai tisztújító közgyűlésén. 165 igen, 8 nem és 12 tartózkodás mellett választották meg, elnöki megbízatása három évre szól. A posztért egyedül indult.

Fekete György szerint a Pesti Vigadóban tevékenykedésüknek köszönhetően megindult az élet, s a színház és az étterem átadásával Európa első és egyetlen olyan művészeti intézménye jön létre, amelyben hat művészeti ág "egy napon, egy időben" lehet jelen.

A legutóbbi, májusi közgyűlés óta eltelt időszakról elmondta: a köztestület életében nagy változást jelentett, hogy megalakult a kilencedik, a művészetelméleti tagozat, valamint megvalósulhatott a Nemzet Művésze díj. Az elismerést azok a 65 év feletti Kossuth-díjas művészeket kaphatják, akik a saját művészeti területükön jelentős értéket hoztak létre.

Fekete György kitért arra is, hogy az elmúlt három évben "az akadémia egyetlen őrtüzet nem gyújtott, senkit nem támadott meg és semmilyen szekértábor-effektusban nem működött közre", holott minden irányból támadás érte. A tisztújító közgyűlésen alelnökké választották Dévényi Sándor építészt és Jankovics Marcell filmrendezőt.

A Fekete György által vezetett Magyar Művészeti Akadémiáról az Alkotmánybíróság nemrégiben megállapította, hogy nem semleges. Hiszen a köztestületté emelt, milliárdos juttatással, és intézmények egész sorával megajándékozott MMA-nak kellene képviselnie a teljes magyar művészetet, amire az Alkotmány Bíróság szerint sem képes. Az alkotmánybíróság döntésének azonban jogi következménye nincs.

A Nemzet Művésze, és az azzal járó közel 700 ezer forintos havi díj odaítéléséről szinte kizárólag az MMA tagjai döntenek.