Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Idén sokkal drágább lesz a kultúra az interneten

2015.01.02. 10:54

Január 1-én életbe lépett az Európai Unió új adószabályozása, aminek köszönhetően 6,5 százalékkal drágább e-könyvet, telefonos applikációt, filmet vagy zenei albumot megvásárolni az interneten, írja a Verge. Az új szabályozással egy jogi kiskaput akarnak bezárni, aminek köszönhetően a nagy cégek kevesebb áfát fizettek az EU-s országokban. Ezzel egyenlő versenyhelyzetet akarnak kialakítani a nagy- és kisvállalkozások között, azonban sokak szerint pont a kisebb cégeknek ártanak vele.

Az eddigi rendszer szerint a cégek aszerint fizettek áfát, hogy melyik országba vannak bejegyezve. Ezt kihasználva az olyan mamutcégek, mint az Amazon, az Apple, a Microsoft vagy a Google kis irodákat nyitottak különböző országokban, ahol alacsony az áfa, és minden európai eladásukat ide regisztrálták. Ilyen például Luxemburg, ahol mindössze 3 százalék az áfakulcs, így ebben az országban van az Amazon európai központja, de a Docler Holding sem véletlenül tette át ide a székhelyét tavaly.

500954609
Fotó: Bill Hinton

A Verge a cikkében kiemeli, hogy ugyan a luxemburgi Amazon-központban 500-an dolgoznak, de valójában a főhadiszállás Londonban van, ahol épp most építenek új, megközelítőleg 5 ezer fős irodaépületet a dolgozóiknak. Azonban az eladások után nem a brit, hanem a mindössze háromszázalékos luxembrugi áfát fizetik ki. Az új szabályozás ezt a rendszert szünteti meg azzal, hogy

a cégeknek annyi áfát kell fizetni eladások után, amennyit a vásárló országa előír.

Vagyis hiába van Luxemburgba bejegyezve az Amazon Európában, egy eladott e-könyv vagy zenei album után csak akkor kell 3 százalék áfát fizetni, ha a vásárló Luxemburgból teszi ezt.

Emiatt komoly áremelkedés várható a piacon, hiszen Nagy-Britanniában 20 százalék az áfa, sőt, Magyarországon ugye 27 százalék (még a cikk is kiemeli, hogy az egész Unióban nálunk a legmagasabb az áfa), ami komolyabb adóterhelést jelent az eddig trükköző amerikai cégeknek. Így az online áruházaknak, illetve a forgalmazóknak kell eldönteni, hogy az új szabályozás miatt

a vásárlók fizessenek többet vagy  ők keressenek kevesebbet.

Ebből már nem olyan nehéz kikövetkeztetni, hogy melyik döntést választják.

Ez komoly kihatással lesz a zenére is, a Fact például arra figyelmeztet, hogy az együtteseknek és előadóknak kb. aprópénzt jelentő Bandcamp-eladások összege is csökkenni fog. A Bandcamp a leginkább előadóbarát zenebolt, az új rendszer komoly csapást jelent az oldal és a zenészek számára, hiszen rengeteg hobbizenész és szobaproducer pakolja fel ide ab szerzeményeit, sokszor mindössze egydolláros letöltési díjért. Még nem teljesen tiszta, hogy az új szabályozás hogyan érinti az oldalt, a zenészeknek mindenképpen regisztrálni kell az áfa miatt, viszont azoknak a kezelését és az ügyintézését a Bandcamp magára vállalta, és márciustól olyan újítás bevezetését tervezi, aminek köszönhetően az előadóknak nem kell törődni a papírmunkával és az áfával.

Még nagyon korai megjósolni az új szabályozás következményeit, de sokan már most szót emeltek a túlzott papírmunka, a bonyolult bürokratikus eljárások és a megközelítőleg 34 ezer megszűnő munkahely miatt, utóbbi csak az Egyesült Királyságban.