Idén sokkal drágább lesz a kultúra az interneten

2015.01.02. 10:54

Január 1-én életbe lépett az Európai Unió új adószabályozása, aminek köszönhetően 6,5 százalékkal drágább e-könyvet, telefonos applikációt, filmet vagy zenei albumot megvásárolni az interneten, írja a Verge. Az új szabályozással egy jogi kiskaput akarnak bezárni, aminek köszönhetően a nagy cégek kevesebb áfát fizettek az EU-s országokban. Ezzel egyenlő versenyhelyzetet akarnak kialakítani a nagy- és kisvállalkozások között, azonban sokak szerint pont a kisebb cégeknek ártanak vele.

Az eddigi rendszer szerint a cégek aszerint fizettek áfát, hogy melyik országba vannak bejegyezve. Ezt kihasználva az olyan mamutcégek, mint az Amazon, az Apple, a Microsoft vagy a Google kis irodákat nyitottak különböző országokban, ahol alacsony az áfa, és minden európai eladásukat ide regisztrálták. Ilyen például Luxemburg, ahol mindössze 3 százalék az áfakulcs, így ebben az országban van az Amazon európai központja, de a Docler Holding sem véletlenül tette át ide a székhelyét tavaly.

500954609
Fotó: Bill Hinton

A Verge a cikkében kiemeli, hogy ugyan a luxemburgi Amazon-központban 500-an dolgoznak, de valójában a főhadiszállás Londonban van, ahol épp most építenek új, megközelítőleg 5 ezer fős irodaépületet a dolgozóiknak. Azonban az eladások után nem a brit, hanem a mindössze háromszázalékos luxembrugi áfát fizetik ki. Az új szabályozás ezt a rendszert szünteti meg azzal, hogy

a cégeknek annyi áfát kell fizetni eladások után, amennyit a vásárló országa előír.

Vagyis hiába van Luxemburgba bejegyezve az Amazon Európában, egy eladott e-könyv vagy zenei album után csak akkor kell 3 százalék áfát fizetni, ha a vásárló Luxemburgból teszi ezt.

Emiatt komoly áremelkedés várható a piacon, hiszen Nagy-Britanniában 20 százalék az áfa, sőt, Magyarországon ugye 27 százalék (még a cikk is kiemeli, hogy az egész Unióban nálunk a legmagasabb az áfa), ami komolyabb adóterhelést jelent az eddig trükköző amerikai cégeknek. Így az online áruházaknak, illetve a forgalmazóknak kell eldönteni, hogy az új szabályozás miatt

a vásárlók fizessenek többet vagy  ők keressenek kevesebbet.

Ebből már nem olyan nehéz kikövetkeztetni, hogy melyik döntést választják.

Ez komoly kihatással lesz a zenére is, a Fact például arra figyelmeztet, hogy az együtteseknek és előadóknak kb. aprópénzt jelentő Bandcamp-eladások összege is csökkenni fog. A Bandcamp a leginkább előadóbarát zenebolt, az új rendszer komoly csapást jelent az oldal és a zenészek számára, hiszen rengeteg hobbizenész és szobaproducer pakolja fel ide ab szerzeményeit, sokszor mindössze egydolláros letöltési díjért. Még nem teljesen tiszta, hogy az új szabályozás hogyan érinti az oldalt, a zenészeknek mindenképpen regisztrálni kell az áfa miatt, viszont azoknak a kezelését és az ügyintézését a Bandcamp magára vállalta, és márciustól olyan újítás bevezetését tervezi, aminek köszönhetően az előadóknak nem kell törődni a papírmunkával és az áfával.

Még nagyon korai megjósolni az új szabályozás következményeit, de sokan már most szót emeltek a túlzott papírmunka, a bonyolult bürokratikus eljárások és a megközelítőleg 34 ezer megszűnő munkahely miatt, utóbbi csak az Egyesült Királyságban.