A NAV lecsapott a flippermúzeumra

000 DV1991646
2015.05.20. 09:25

Update! A NAV reagált a Flippermúzeum közleményére

Levélben fordultunk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatala Szerencsejáték Felügyeleti Főosztályához, hogy hivatalos indoklást adjanak a Flippermúzeum bezárásának szükségességéről. Ezt a választ kaptuk:

A NAV Szerencsejáték-felügyelete nem zárta le és nem szállította el a Flippermúzeum játékautomatáit. A Flippermúzeum működését a NAV Szerencsejáték-felügyelete 2014 áprilisában és májusában ellenőrizte. Mint kiderült, a berendezések nem felelnek meg a játékautomatákra vonatkozó előírásoknak. A közigazgatási eljárásra a kötelező nyilvántartásba vételre vonatkozó jogszabály megsértése miatt került sor, a NAV ennek nyomán 2014. július 2-án hozott határozata a jelenlegi bírósági eljárás tárgya. Azóta nem került sor a NAV részéről újabb intézkedésre, a játékautomaták lezárására és elszállítására sem.

A múzeum 500 forintos belépőjegye a kiállított tárgyak megtekintésére szólt, a játékautomaták használatáért további 2000 – 15 percenként 250 – forintot kellett fizetni. Ha valaki nem használta ki a 2 órás játékidőt, a fel nem használt, időarányos összeg visszajárt. Ez a díjképzés nem egyezik meg az interaktív múzeumokéval, miszerint a látogató a belépőjeggyel egyúttal megfizeti a múzeumban elhelyezett tárgyak használatát, azaz a különböző szolgáltatásokat (belépés, játék) nem külön-külön kell megfizetni.

Június közepén bizonytalan időre bezár a budapesti flippermúzeum, a Radnóti Miklós utcai Pbal Gallery – írja a Flippergaléria a honlapján.

Oda lőj, fiam, ahol világít

Pálfi Balázs alapító-tulajdonos egy hosszabb üzenetben fejti ki, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatalának Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya már a múzeum megnyitásának másnapján megjelent és fedett ellenőrzést végzett, aminek meg is lett az eredménye:

Mint később a jegyzőkönyvekből megtudtuk, arra tettek javaslatot, hogy az összes gépet el kell szállítani a helyszínről, mert szerintük a szerencsejáték-törvényt olyan mértékben sérti az intézmény, hogy csak ez lehet a megoldás.

A tulajdonos szerint a Szerencsejáték Felügyelet ezt az intézkedést még kétszer megismételte. Később a NAV álláspontja enyhült, személyesen is fogadták a flippereseket, és úgy nézett ki, közelednek az álláspontok, kis átalakításokkal zavartalanul működhettek volna tovább. Csakhogy:

Egy júliusi határozatban már teljesen más szellemben álltak hozzá a kérdéshez. 

A Flippermúzeum a bírósághoz fordult, június 17-én lesz a tárgyalásuk. A Szerencsejáték Felügyelet munkatársai azonban szerintük

az elmúlt időszakban több olyan kemény, a működést ellehetetlenítő kérvényt adtak be a bíróságnak, hogy a pozitív elbírálás esélye a minimálisra csökkent.

Így most a múzeum a június 17-i bírósági tárgyalás után bizonytalan ideig nem fog kinyitni.

A Flippermúzeum alapítója azért még bizakodik:

Természetesen amennyiben sikerülne a NAV Szerencsejáték Felügyelettől, korábbi informális gondolataikat megerősítve, bármilyen hivatalos dokumentumot kapni arról, hogy a jogszerű működésnek nem feltétele az éves szinten több tízmillió forintra rúgó kiszabott tehertétel, a Flippermúzeum a továbbiakban is itthon életben tudna maradni.

Tiltakoznak a rajongók

A Facebookon időközben már meg is alakult egy A Flippermúzeum NEM ZÁRHAT BE! elnevezésű csoport, amely május 27-én (vagy 29-én) egy tüntetéssel akarja elérni, hogy az állami szervek hagyják működni a flippermúzeumot:

Ismerjék el, hogy ez nem pénzbedobós játékterem. Ez múzeum, célja a kultúramegőrzés. A gépek pénzt nem szednek, pénzt nyerni velük meg főleg nem lehet. A plusz adóteher, amit ki karnak vetni, indokolatlan és ártalmas.

És már egy Szimpátiatüntetés a Flipper Múzeumért nevű csoport is alakult: ők június 14-én kívánnak tiltakozni a kedvenc retróbarlangjuk ellehetetlenítése ellen.  • Tippek
  • Lakáshitel