Tényleg bezár egy csomó Alexandra

DSZZS20050330006
2015.07.02. 09:06

Még márciusban írtuk meg, hogy augusztustól több Alexandra könyvesbolt szűnik meg, főleg a nagyobb, plázákban lévő könyvesboltok. Helyüket valószínűleg a Libri veszi át. Most az Alexandra is közleményt adott ki, miszerint tíz üzletük szűnik meg a következő hónapokban.

Az érintett üzletek: Alba Plaza, Csepel Plaza, Duna Plaza, Győr Plaza, Miskolc Plaza, Nyír Plaza, Kaposvár Plaza, Szeged Plaza, Szolnok Plaza, Zala Plaza.

A közlemény szerint a továbbiakban inkább a kisebb üzletekre és az online rendelésekre kívánnak koncentrálni, amelyek aránya egyre növekszik. Az átalakítás után 51 vidéki és 10 budapesti, országosan tehát összesen 61 könyvesboltja marad az Alexandrának. Ahol nincs boltjuk ott az interneten rendelt könyvek házhoz szállítása 2015. augusztus 1-től ingyenes lesz. 

A Magyar Nemzet még márciusban írta meg, hogy tizenkét üzlethelyiségere augusztus 31-ig szól az Alexandra bérleti szerződése, ezeket utána megszünteti a cég, és a helyükön Libri lesz. Az Alexandra akkor nem kommentálta a hírt, csak annyit mondott, hogy a Libri „monopolisztikus terjeszkedési politikája a művelt és jóérzésű olvasóban is komoly aggályokat ébreszthet”. A Libri Kft. ügyvezetője, Kovács Péter elmondta: a magyarországi bevásárlóközpontokat üzemeltető Klepierre Management Magyarország Kft. csomagban ajánlotta fel nekik a tizenkét bérleményt.

Közben a Fővárosi Törvényszék megindította az Alexandra könyvesházat alapító Matyi Dezső egykori központi cégének, a Pécsi Direkt Kft.-nek a felszámolását. Tavaly nyáron arról számoltunk be, hogy új cég, a Rainbow Üzletlánc Kft. veszi át a Pécsi Direkt Kft. helyét az Alexandra könyvesboltok működtetésében.

Borítókép: Koszticsák Szilárd /MTI