Hazájába szállítják Márquez hamvait

2015.08.12. 13:20

Mexikóból egy kolumbiai kikötővárosba, Cartagenába szállítják át a tavaly elhunyt Gabriel García Márquez hamvait, írja az MTI.

A Nobel-díjas író itt kezdte írói pályáját 1948-ban: 20 évesen költözött ide, hogy újságíróként dolgozzon az El Universal című helyi lapnál, miközben folytatta jogi tanulmányait. Sőt, itt játszódik világhírű regénye, a Szerelem a kolera idején is, Márquez családja pedig még mindig fenntart a városban egy tengerre néző házat.

Ezek az első cartagenai évek transzcendens pillanatot jelentettek a fiatal író életében. Cartagena a hatalmas karibi térség középpontjában fekszik, amely oly szoros kapcsolatban állt az életével, a tapasztalataival és a munkájával

– mondta róla íróbarátja, Plinio Apuleyo Mendoza.

Az írót egyébként máig a mágikus realizmus egyik legnagyobb alakjának nevezik, regényeiért és novelláiért pedig 1982-ben, 55 éves korában megkapta az irodalmi Nobel-díjat.

A kolumbiai Márquez tavaly áprilisban, 87 éves korában hunyt el, és Mexikóban temették el, ahol évtizedeken át élt. Mivel erős kritikával illette a kolumbiai kormányzatot, sokan úgy gondolták, maradványai Mexikóban is maradnak.

Az író hamvait azonban Cartagena történelmi belvárosában helyezik el, egy egyetemhez tartozó gyarmatosítás-korabeli kolostorba kerülnek majd, amit egy decemberben nyíló, állandó tárlat részeként lehet majd megtekinteni. Itt kiállítnak majd egy bronzból készült mellszobrot is, amit a Márquezzel barátságban álló Kate Murray készített.